1. yle.fi
  2. Uutiset

Kari Hietalahti pyrkii kaapparin ihon alle

Kari "Hissu" Hietalahti on yrittänyt päästä Oulun lentokonekaappaukseen syyllistyneen Aarno Lamminpartaan pään sisälle ties millä keinoilla. Epätoivoisen ihmisen mielenliikkeet täytyi lopulta kaivaa oman mielen sopukoista.

Hietalahti
Näyttelijät Vintte Viitanen ja Risto Kopperi elokuvan kohtauksessa.
Näyttelijät Vintte Viitanen ja Risto Kopperi elokuvan kohtauksessa.Yle / Riina Ahonen

Mikkelin lentokentän pienet tilat ovat tupaten täynnä väkeä ja tavaraa. Valtava puheensorina taukoaa kuin veitsellä leikaten ohjaajan käskystä ja kamera käy. Lentokentällä kuvataan Aleksi Mäkelän uutta elokuvaa Kaappari, joka perustuu tositapahtumiin vuodelta 1978 kun Oulussa tapahtui Suomen toistaiseksi ainoa lentokonekaappaus.

Syksyllä 1978 lentokoneessa matkalla Oulusta Helsinkiin entinen urakoitsija Aarno Lamminparras pakotti lentokoneen hallintaansa aseella uhaten. Lamminparras lenteli koneella ympäri Suomea ja jopa Amsterdamiin ennenkuin väsyi lunnasvaatimusten ja pakoreittien keskelle ja antautui poliisille.

Lamminpartaan roolissa nähdään Kari "Hissu" Hietalahti, joka itsekin muistaa jännittäneensä tapahtumia pikkupoikana.

- Jotain pieniä muistikuvia on. Olin 12-vuotta silloin kun tuo tapahtui. Muistan kun katsottiin sitä telkkarista isän ja äidin kanssa, olihan se jännää Hietalahti muistelee.

- Aika jännä sattuma, että meillä oli Aleksin kanssa puhetta jo aikaisemmin, että tästähän saisi elokuvan. Sitten yllättäen Lauri Puintila julkaisi kirjansa aiheesta ja meille tuli kiire, ja äkkiä Solar Films varasi oikeudet ja laitettiin juttu alulle, Hietalahti kertoo.

Lamminpartaasta tulee tragikoominen hahmo

Elokuvasta on kehkeytymässä tragikomedia, mihin jo alkuperäiset tapahtumat antavat pohjaa. Lamminpartaan seikkailu taivaalla kun oli täynnä yhä uusia, toinen toistaan huimempia lunnasvaatimuksia ja vaatipa hän neuvottelijoiksikin erikseen kaksi Hesarin toimittajaa.

- Toiminta mitä se tekee tuolla ilmassa niin onhan se tahattoman koomista. Kyllä nämä suomalaiset tarinat on aika tragikoomisia yleensä, ei tarvitse kun lähteä tekemään pankkiryöstö jossain Juvalla niin kyllähän se aika koomisesti päättyy, Hietalahti sanoo.

Mielenterveysongelmista kärsineen kaapparin nahkoihin pääseminen on ollut Hietalahdelle suoritus sinänsä.

- Yleensä rooleihin valmistautuu, mutta yritin vaikka mitä kautta lähteä valmistautumaan tähän, mutta en keksinyt mitään muuta kuin lähteä itsensä kautta tähän. Tämän ihmisen mieli menee niin laidasta laitaan, että ei sitä pysty seuraamaan oikein itsekään tuolla kuvauksissa.

Hietalahti ei ole tavannut Lamminparrasta, joka elää nykyään Ruotsissa. Eikä välitä tavatakaan.

- En ainakaan vielä, ehkä sitten kuvausten jälkeen.

Hietalahti odottaa elokuvalle hyvää vastaanottoa. Monet muistavat alkuperäisetkin tapahtumat yhä.

- Vaikkei muistaisikaan niin tämä on kyllä niin merkillinen tapaus... kun seisoimme näyttelijä Kallialan kanssa Arlandan lentokentällä, missä oli teipattu Finnairin kone, niin todettiin, että eihän tämmöiseen pääse ikinä mukaan, on tämä ihan järjetön juttu.

Mikkeliläisiä näyttelijöitä mukana kuvauksissa

Vaikka Mikkeli ei liity kaappauksen tapahtumiin millään tavalla, valikoitui Mikkelin lentokenttä kuvauspaikaksi, sillä miljöö on kuin Oulun lentokenttä vuodelta 1978. Myös paikallisia näyttelijöitä on värvätty kuvauksiin, pienissä rooleissa nähdään Mikkelin teatterin johtaja Mika Nuojua sekä näyttelijät Risto Kopperi ja Vintte Viitanen. Kopperi ja Viitanen esittävät lentokentän huoltomiehiä.

- Olin Helsingissä yhden mainoksen koekuvauksissa ja ihminen roolituksesta sanoi, että pääsen pieneen rooliin tähän elokuvaan. Mainokseen en päässyt, mutta elokuvaan pääsin, kertoo Viitanen.

Lähteet: Yle Etelä-Savo / Riina Ahonen

Lue seuraavaksi