Rajamäki: Poliisiylijohtaja Paateron palatsi purettava

Entinen sisäministeri, kansanedustaja Kari Rajamäki (sd.) arvostelee ankarasti poliisiylijohtaja Mikko Paateron vallankäyttöä. Rajamäen mielestä Paateron johtamat uudistukset ovat turvottaneet hallintoa ja heikentäneet kenttätoimintaa, joten seuraavan rakenneuudistuksen vetäjäksi pitää valita ulkopuolinen selvitysmies.

Mikko Paatero Kuva: Yle

Poliisiylijohtaja Mikko Paatero arvioi viime viikolla Yle Uutisille, että pian alkavassa poliisin rakenneuudistuksessa poliisilaitosten määrä vähennetään alle puoleen. Muun muassa poliisijärjestöjen liitosta on esitetty huoli siitä, miten laitosten vähentäminen vaikuttaa henkilöstöön.

Nyt kritiikkiä tulee myös hallituspuolueiden sisältä. Entinen sisäministeri Kari Rajamäki katsoo, että aiempia rakennemuutoshankkeita johtanut poliisiylijohtaja Paatero on vastuussa linjauksista, joissa hallintoa on kasvatettu samalla kun kenttätoimintaa on leikattu.

- Helsinki, keskeinen turvallisuusympäristö, on menettänyt viidessä vuodessa 200 virkaa. Keskusrikospoliisi on menettänyt 70 virkaa. Samaan aikaan on kasvatettu poliisihallitusta entisen lääninjohdon 80 henkilöllä. Kyllä jatkovalmistelussa on lähdettävä siitä, että poliisihallitus puretaan, että tämä Paateron palatsi puretaan, Rajamäki sanoo.

Poliisiylijohtaja Paatero on tuohtunut ex-ministerin väitteistä ja pitää niitä väärinä.

- Ehkä Rajamäen pitäisi ensin ottaa selvää, mistä on kysymys. Jostakinhan se vähennys pitää tehdä, mutta se, että siinä olisi kysymys päällikkötasosta tai poliisihallitustasosta, on tuulesta temmattu väite, Paatero puolustautuu.

Rajamäen mielestä poliisiylijohtajalle on kertynyt liikaa valtaa, jota pitäisi nyt karsia. Pian alkavan poliisin rakenneuudistuksen johtoon pitäisi hänen mukaansa asettaa ulkopuolinen selvitysmies, joka ei ole Paateron lähipiiristä.

Yle Uutisten saamien tietojen mukaan ryhmän vetäjäksi kaavaillaan sisäministeriön poliisiosaston osastopäällikkö Kauko Aaltomaata ja edustajat pyydettäneen ainakin poliisin valtakunnallisista yksiköistä.