Yrityksen ostotarjous ei auttanut: Leväsjoen kyläkoulu lopetetaan

Pitkä taistelu Leväsjoen kyläkoulun puolesta ei tuottanut tulosta Siikaisissa. Kunnanvaltuusto päätti keskiviikkona lakkauttaa koulun. Paikallinen yrittäjä yritti pelastaa koulun tarjoutumalla ostamaan kunnostusta vaativan koulurakennuksen, mutta se ei tuottanut tulosta. Vääntö koulun kohtalosta jatkuu nyt oikeudessa.

Leväsjoki, Siikainen
Leväsjoen koulu Siikaisissa.
Siikaisten Leväsjoen koulun lopettaminen on herattänyt kovaa kritiikkiä.Susanna Latvaniemi

Leväsjoen koulu lakkautetaan. Siikaisten kunnanvaltuusto päätti eilen asiasta äänestyksen jälkeen äänin 10-7. Koulun toiminta loppuu kunnanhallituksen ehdotuksen mukaisesti heinäkuun lopussa. Kunnanvaltuustolle annettiin ennen kokouksen alkua addressi koulun alkamisen puolesta.

Paikallinen metalliyrittäjä oli koulun pelastamiseksi tehnyt koulurakennuksesta ostotarjouksen. Kouluun oli myös ilmoittautunut ensi syksyksi 27 oppilasta, kun kunnanhallituksen asettama alaraja oli 24.

Leväsjoen koulun kohtalosta on väännetty Siikaisissa kättä jo pitkään.

Yhteistyökumppani yksityiskoulusta?

Koulurakennuksesta ostotarjouksen tehnyt yrittäjä Eija Laakkonen on valtuuston päätökseen pettynyt. Hän arvostelee asian valmistelua. Hänen mielestään tiedotus oli rempallaan ja asioita jopa salattiin.

- Lakkautuspäätöksen taustalla ei ollut oppilasraja eikä koulun huono kunto, vaan koulu haluttiin lopettaa hinnalla millä hyvänsä. Tätä taustaa vasten tammikuussa tehty valitus Turun hallinto-oikeuteen tuntuu yhä oikeutetummalta. Asiaan liittyvä jatkovalitus lähtee hallinto-oikeuteen huhtikuun alussa.

Laakkosen mukaan yksi vaihtoehto on, että Leväsjoen kyläkoululle haetaan yhteistyökumppaneita yksityiskouluista.

Lähteet: Yle Satakunta