Hyppää sisältöön

Palmuöljyviljelmät tuhoamassa sumatranorankikannan Indonesiassa

Jopa kolmanneksen äärimmäisen uhanalaisista sumatranorangeista arvellaan kuolleen Tripan alueella Acehissa riehuvissa metsäpaloissa. Koko alueen sumatranorankikannan pelätään tuhoutuvan vielä kuluvan vuoden aikana, luonnonsuojelijat varoittivat keskiviikkona. Metsäpalot ovat lähtöisin palmuöljy-yhtiöiden viljelmiltä.

Tripan soisella metsäalueella asuu maailman suurin sumatranorankipopulaatio, joista on elossa enää noin 200 yksilöä. Luonnonsuojelijoiden mukaan koko maailmassa on jäljellä enää noin 6 600 sumatranorankia.

Joulukuussa otettujen ilmakuvien perusteella Tripan alueen 60 000 hehtaarista vain noin 12 000 hehtaaria on enää jäljellä. Metsä on tuhottu, kun palmuöljy-yhtiöt ovat kuivattaneet suot. Maaliskuun 19. ja 25. päivän välillä on havaittu 92 metsäpaloa alueen useilla palmuöljyviljelmillä.

- Mikäli kuivuus ja metsäpalot jatkuvat, alueella elävät orangit, tiikerit ja malajinkarhut katoavat. Eläimet tuhoutuvat vuoden 2012 aikana, Graham Usher Kestävä ekosysteemi -säätiöstä sanoi.

Ympäristöjärjestöjen arvioiden mukaan ainakin sata orankia on kuollut viime kuukausien kuluessa. Järjestöt arvioivat noin sadan orangin kuolleen myös vuosien 2009 - 2011 aikana.

1990-luvun alussa Tripan alueella oli vielä 3 000 sumatranorankia. Nyt jäljellä on enää 200 yksilöä.

- Me todistamme parhaillaan maailmanlaajuista tragediaa, Sumatranorankien suojeluyhdistyksen johtaja Ian Singleton sanoi.

Viime vuonna Acehin maakunnan kuvernööri Irwandi Yusuf antoi PT Kallista Alam -yhtiölle luvan muuntaa 4 000 eekkeriä Tripan turvesuota, jossa orangit, tiikerit ja karhut asuvat. Alueella operoi jo kolme muuta yhtiötä.

Ympäristöjärjestö on tehnyt rikosilmoituksen ja nostanut oikeusjutun maan hallitusta vastaan. Acehin hallinto-oikeuden odotetaan antavan asiassa päätöksen ensi viikolla.