Kaukopartiomiehen tarina kiehtoo Kai Lehtistä

Pohjois-Karjala saattaa taas toimia uuden kotimaisen pitkän elokuvan näyttämönä. Ohjaaja Kai Lehtinen ja tuottaja Asko Apajalahti suunnittelevat elokuvaa kaukopartiomies, Mannerheim-ristin ritari Viljo Suokkaasta. Tavoitteena on löytää näyttelijät ja kuvauspaikat tänä vuonna ja aloittaa kuvaukset keväällä 2013.

kulttuuri
Kai Lehtinen Syvälle salattu-kuvauksissa kesällä 2010.
YLE / Liisa Koivisto

Muun muassa elokuvista Raid, Havukka-ahon ajattelija ja Umur tuttu näyttelijä-ohjaaaja Kai Lehtinen haluaa tehdä elokuvan Pohjois-Karjalassa. Mies puuhaa yhdessä tuottaja Asko Apajalahden kanssa pitkää elokuvaa, joka kertoo suojärveläistaustaisesta kaukopartiomiehestä Viljo Suokkaasta ja jatkosodan tapahtumista.

- Se on minun mielestäni ainoa kulma, joka sodasta on jätetty vielä käsittelemättä. Minua ei kiinnostaa niinkään sankaruus, vaan se, miten ihminen joutuu elämänsä elämään oli aika sitten mikä tahansa. Kyseessä on myös selviytymistarina; ei kannata liikaa murehtia, muttei myöskään tehdä liikaa sankaritekoja. Luonnossa ja elämässä pitää osata liikkua, ohjaaja Kai Lehtinen kuvailee.

Elokuvasäätiö on myöntänyt hankkeelle kehittämistukea 15 000 euroa, jonka myötä käynnistyvät elokuvaa valmistelevat toimenpiteet. Työnimeltään Ville Suokkaan viimeinen reissu -elokuvan kuvaukset on tarkoitus aloittaa ensi keväänä Pohjois-Karjalassa. Kuvauksia suunnitellaan myös myös rajan toiselle puolelle.

- Meillä on isot mahdollisuudet siihen, että menisimme tiettyjä kohtauksia kuvaamaan Karjalaan Venäjän puolelle. Katsotaan millainen soppa tästä tulee, mutta nyt on kauha kattilassa, ja ruvetaan nyt hankkimaan siihen tarvikkeita, Lehtinen sanoo.

Mannerheim-ristin ritari, vääpeli Viljo Suokas menehtyi rintamalla vuonna 1943. Suokkaan viimeisten sanojen kerrotaan olleen: "Pojat, minä en enää jaksa. Ottakaa lakki päästä ja lukekaa Isä Meidän -rukous."

Lähteet: Yle Pohjois-Karjala / Riikka Heikkilä