Hyppää sisältöön

Sokeripala ja etikka auttavat siivoajaa

Kevätaurinko piristää ihmistä, mutta paljastaa talven pölyt ja tahrat. Uuninluukkua ei oikein silmiä sulkematta uskalla avata ja jääkaappikin kaipaisi puunausta. Isoäidin muistin syövereistä löytyy paljon käyttökelpoista tietoa siitä, millä pinttynytkin lika irtoaa ilman, että sitä tarvitsee räjäyttää pois.

Kostutettu sokeripala tehoaa hyvin esimerkiksi kattilan pohjaan palaneeseen maitoon. Kuva: Yle / Mari Siltanen

Kotitalousneuvoja Outi Penttilä Pirkanmaan maa- ja kotitalousnaisista tuntee vanhat niksit. Hän listasikin muutamia vinkkejä, mutta muistutti samalla tosiasioista. Esimerkiksi uunista eivät kaikki tahrat lähde kokonaan pois.

- Voi olla että pieni jälki silti jää, mutta se on elämää.

Etikka

Lisättynä ikkunanpesuveteen väkiviinaetikka vähentää pesemisen jälkeisiä viiruja. Astianpesuainetta ei pesuveteen tarvita kuin muutama tippa.

Happamana aineena etikalla saa poistettua kalkkijäämät suihkun seinistä, kalkin jättämät harmaat jäljet tiskipöydästä ja kalkkijäämät kahvinkeittimestä ja kattiloista.

Jääkaapinkin saa raikkaaksi puhdistamalla etikalla.

Ruokasooda

Ruokasooda on emäksinen eli se tehoaa hyvin rasvatahroihin. Esimerkiksi kahvipannuun kahvista jääneet rasvat saa sillä pois. Kannattaa ensin sekoittaa sooda kunnolla veteen ja seoksella vasta puhdistaa pannu.

Samaisella seoksella voi puhdistaa myös uunin, kun antaa sen vaan liota ensin uunin pinnoilla kunnolla. Myös mäntysuopa sopii uuninpuhdistukseen.

Pöydän pintaan jääneiden rasvatahrojen päälle taas kannattaa ripotella sooda ja pyyhkiä se kostealla rätillä pois.

Suola ja sokeri

Tuttu vinkki on puhdistaa vanhanaikaisen lieden levyjen reuna palasokerilla. Keraamiselle liedelle sokeripala ei käy.

Kattiloidenkin pohjasta saa sokeripalalla palaneita kohtia raaputettua pois.

Karkea suola puhdistaa valurautaisen pannun, mikäli siihen on palanut ruokaa kiinni. Karkeaa suolaa laitetaan pannulle ja puhdistetaan tiskiharjalla. Pannua voi samalla hieman lämmittää. Lopuksi suolat kaadetaan pois.

Ruokaöljy

Tavallisella ruokaöljyllä saa rasvattua valurautaisen paistinpannun, jos ei halua käyttää ihraa.

Öljyllä saa myös liimatahroja pois. Esimerkiksi tarroista tai hintalapuista jääneet tahrat saa pyyhittyä öljyisellä talouspaperilla.

Penttilä muistuttaa vielä, etteivät kaikki kikat sovi kaikille pinnoille. Esimerkiksi sooda saattaa vahingoittaa jääkaapin muovista pintaa.