1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. joutsenet

Laskeutusallas vie ravinteet ja tuo joutsenet

Laskeutusaltaista on saatu hyviä kokemuksia järveen tulevien ravinteiden ja kiintoaineiden vähentämisessä. Kalvolan Äimäjärven rannalle on juuri valmistunut kahden laskeutusaltaan kokonaisuus, jonka toivotaan parantavan kalakuolemistakin kärsineen järven tilaa.

joutsenet
laskeutusaltaan äärellä Suvi Mäkelä
Yle / Timo Leponiemi
laskeutusaltaan äärellä Suvi Mäkelä

Kanta-Hämeeseen on rakennettu jo kymmeniä laskeutusaltaita. Niiden on tarkoitus vähentää pelloilta ja muualta ympäristöstä puroihin ja jokiin kulkeutuneita ravinteita ja sitä kautta vähentää järvien rehevöitymistä.

Äimäjärven itärannalle rakennettu kahden altaan kokonaisuus maksoi vajaat 20 000 euroa.

- Laskeutusallas ottaa pois kiintoainesta eli maapartikkeleita, multaa ja humusta. Mukana lähtee myös ravinteita pois, sanoo vesistöasiantuntija Suvi Mäkelä Vanajavesikeskuksesta.

Syvyyttä metrin verran

Laskeutusaltaat ovat korkeintaan metrin verran syviä. Kun virtaama niissä on hitaampi kuin kapeassa laskupurossa, veden mukana kulkeutuvien aineiden vauhtikin hidastuu ja ne painuvat pohjaan. Aikaa myöten altaita voidaan joutua tyhjentämään.

Tarkkoja tuloksia siitä, miten esimerkiksi ravinteita saadaan vähenemään, ei juurikaan ole, myöntää Suvi Mäkelä.

- Aika vähän näitä on suoraan mitattu, mikä on joku poistoprosentti esimerkiksi ravinteiden suhteen. Olisi tietysti hyvä, jos näitä mittauksia saataisiin. Yleensä mitä suurempi allas on, sen paremmin se toimii. Fosforin osalta voi hyvinkin olla, että parhaina aikoina sieltä saattaa poistua puolet tulevasta ravinnemäärästä.

Joutsenet löysivät altaat jo

Ravinteiden ja kiintoaineksen poiston lisäksi laskeutusaltaat rikastuttavat ympäristöään, lisää Suvi Mäkelä Vanajavesikeskuksesta.

- Altaaseen tulee oman aikansa kuluttua hyvä vesikasvillisuus ja sen myötä sinne tulee muun muassa sorsia ja joutsenia, samoin kuin kahlaajia. Myös hyönteispuolelle saattaa tulla mielenkiintoisia lajeja, kuten esimerkiksi harvinaisia sudenkorentoja.

- Hauska oli kuulla, kun lintuharrastajat kertoivat tästä ohi mennessä nähneensä jo ensimmäiset laulujoutsenet koittamassa, että löytyykö pohjasta jotain.

Lähteet: Yle Häme / Timo Leponiemi

Lue seuraavaksi