Sähkölasku pienenee yhä useammalla

Useat sähköyhtiöt ovat pudottaneet tai aikovat pudottaa sähkön vähittäismyyntihintojaan kevään aikana. Viime syksynä sähkön tukkuhinta kääntyi laskuun, ja nyt sen vaikutus alkaa näkyä kuluttajilla asti yhä enemmän.

talous
Etäluettava sähkömittari.
Yle / Kimmo Hiltula

Tukkumarkkinoillla sähkön hintakehitykseen vaikuttavat etenkin vesitilanne ja päästöoikeuksien hinnat sekä talouden taantuma.

- Vuosi sitten talvella Pohjoismaiden vesitilanne oli huono, viime kesä ja syksy taas olivat sateisia. Eli vuoden aikana on vesitilanteessa menty ääritilanteesta ääritilanteeseen, sanoo markkinavalvonnasta vastaava ryhmäpäällikkö Antti Paananen Energiamarkkinavirastosta.

Sähköyhtiöiden ilmoittamat hinnanlaskut koskevat yleensä ennen kaikkea toistaiseksi voimassaolevia sähkösopimuksia. Jos sähköyhtiö haluaa tarkistaa kuluttajalta perittävää vähittäismyyntihintaa, on siitä ilmoitettava viimeistään kuukautta aiemmin.

- Useat yhtiöt muuttavat hintoja korkeintaan muutaman kerran vuodessa, koska jokaiselle asiakkaalle on hinnanmuutoksesta ilmoitettava, mikä tietää lisätyötä sähköyhtiölle, toteaa Paananen.

Sähkön vähittäismyyntihinnat eivät laske samaa tahtia tukkuhintojen kanssa, koska useimmiten sähköyhtiöt ovat suojautuneet hinnanmuutoksia vastaan johdannaissopimuksilla.

- Toistaiseksi voimassa olevia sähkösopimuksia voi verrata pankkien prime-korkoihin. Jos pankin prime laskee, se ei näy heti asiakkaalla. Samalla tavoin jos sähkön tukkuhinta laskee, se ei välittömästi näy sähkön myyntihinnassa, vertaa Paananen.

Sähköyhtiöistä esimerkiksi Vattenfall ja Helsingin Energia laskivat toistaiseksi voimassaolevien sopimusten myyntihintoja maaliskuun alussa. Huhtikuun alussa sähkön myyntihintoja laskevat ainakin Savon Voima ja Fortum.

Lähteet: Yle Uutiset