Hyppää sisältöön

Sammuta valot lauantaina - Earth Hour muistuttaa ilmastonmuutoksesta

Tieto- ja tieteiskirjailija Risto Isomäen mielestä valojen sammuttaminen tunniksi kautta maailman on hyvä muistutus ilmastonmuutoksesta. Lauantaina kello 20.30 annettava valomerkki ilmaston puolesta eli Earth Hour on suurin kansainvälinen ilmastotapahtuma.

Kuva: www.earthhour.org

Ympäristöaktivisti Risto Isomäki muistuttaa ilmastonmuutoksesta ekojännäreissään ja tietokirjoissaan, joista tunnetuin teos Sarasvatin hiekkaa oli Finlandia-ehdokkaana vuonna 2005. Hänen kantansa Earth Houriin on positiivinen.

- Kaikki tietysti ymmärtää, että se, että sammutetaan valot tunniksi, ei mitään ongelmia ratkaise, mutta minun mielestäni se on tärkeä tapahtuma silti, koska se muistuttaa ihmisiä tämän ongelman olemassaolosta.

- Varsinkin, kun se on niin laajalle levinnyt tapahtuma, niin se viesti menee läpi hyvin monelle ihmiselle yhtä aikaa, ja sitä joudutaan käsittelemään monissa erilaisissa organisaatioissa, mikä on myös hyödyllistä.

Ilmastonmuutos on jäänyt viime aikoina talousuutisoinnin jalkoihin. Itse ongelma ei silti ole kadonnut mihinkään, sanoo Isomäki.

- Ihmiset aina välillä kuulee jonkin huolestuttavan uutisen ilmastonmuutoksen etenemisestä, mutta sitten siihen väliin tulee satatuhatta normalisoivaa ja rauhoittavaa viestiä, televisiomainosta, lehtimainosta, muita uutisia, joiden piiloviesti on, että kaikki on hyvin ja normaalisti.

- Tällaiset muistutukset, ja että niitä tulisi pikkuisen useammin, niin ne on hyödyllisiä. Valaistus on kuitenkin aika iso sähkönkuluttaja teollisuusmaissa, eli myös fokusoiminen valaistukseen on hyvä idea, sanoo Isomäki.

Aiotko itse sammuttaa valoja?

- Kyllä meillä on tarkoitus osallistua, myhäilee Isomäki.

.
.