Hyppää sisältöön

Toppilansalmeen harvinaisia loft-asuntoja

Oulusta on haastavaa löytää trendikkääseen loft-asumiseen soveltuvia vanhoja teollisuuskiinteistöjä. Loft-asunnoiksi muokataan Oulun asuntomessualueen vieressä, Toppilansalmen itärannalla sijaitsevaa SOK:n entistä mylly- ja siilorakennusta.

Harvinaisia loft-asuntoja remontoidaan SOK:n entisen myllyn korkeisiin siiloihin. Kuva: YLE / Erno Selkosalmi

Korkeita tilaratkaisuja vaativa, teollisuusmainen loft-rakentaminen sijoittuu SOK:n entisen myllyn korkeisiin siiloihin. Myllyalueelle nousee myös uusia asuintaloja, joihin valmistuu noin 350 asuntoa.

- Oulusta on vaikeaa löytää vanhoja miljöitä loft-rakentamiseen. Loft-rakentaminen on alkujaan vanhojen satamien ilmiö ja lähtenyt Englannista ja New Yorkista, kertoo arkkitehti Pave Mikkonen oululaisesta Archeus Oy:stä.

Vanha satama muuttuu asuntoalueeksi

Vanhasta Toppilan satama-alueesta rakentuu lähivuosina 5000 asukkaan kaupunginosaa palveluineen. Uusi Satamasilta Toppilansalmen yli lyhentää kävelymatkan ydinkeskustaan pariin kilometriin.

- Historiallisen Tervahovin kaava-alue valmistui pari vuotta sitten. Oulun kaupunki haluaa tästä todella merellisen kohteen merimaisemineen.

Korkealle sijoittuvista loft-asunnoista näkymä merelle on esteetön ja ulottuu Nallikarin yli rannattomaan horisonttiin saakka.

Purkutyöt käynnissä

SOK:n mylly- ja siilorakennuksessa purkutyöt ovat käynnistyneet. Uudisrakentamisen tieltä puretaan länsipäädystä 70-luvulla tehty, peltikuorrutettu viljasiilo sekä pienemmät, halkaisijaltaan vain viismetriset siilot, jotka olisivat sulkeneet merinäköalan myllyrakennukseen tulevilta asunnoilta.

- Isompien siilojen aukottamista ikkunoita varten on tutkittu tarkkaan kaupungin ja museoviraston kanssa. Rakennusten hahmot jäävät ennallaan, kuten kaava ja suojelupäätökset edellyttävät, selvittää suunnittelusta vastaava arkkitehti Pave Mikkonen.

Säilytettäviin siiloihin sijoittuvat loft-asunnot valmistuvat arviolta kesällä 2013.

Loft-rakentamista yleisötilaisuudessa perjantaina

Loft-rakentamisen haasteet ovat yhtenä teemana perjantaina Pikisaaressa järjestettävässä yleisötilaisuudessa.

Pohjois-Suomen arkkitehdit SAFA:n tilaisuus pidetään Pikisaaren käsi- ja taideteollisella koululla, Pikisaarentie 13:ssa klo 15.00- 17.30