Maanalainen Helsinki kiinnostaa maailmalla

Helsingistä on tulossa maanalaisen rakennusosaamisen näyteikkuna. Kaupungin maanalainen yleiskaava on tiettävästi maailmassa ainoa laatuaan ja siitä on käyty ottamassa oppia muun muassa Singaporesta asti. Rakennuttajat haluaisivat viedä myös oman maanalaisen osaamisensa nykyistä tehokkaammin maailmalle.

Kotimaa
Yle

Helsingin asfaltin alta löytyy ostoskäytäviä, tietokonehalleja, liikuntapaikkoja, kaukolämpöputkia, metro- ja huoltotunneleita sekä parkkihalleja parhaimmillaan viidessä kerroksessa. Lisää on tulossa esimerkiksi Pisara-radan myötä, mutta kaikelle on paikkansa. Kaupungilla on tiettävästi maailman ainoa maanalainen yleiskaava.

Se on tuonut Helsinkiin kaukaisia opintoretkeläisiä; vastaavaa maanalaista kaavaa ollaan laatimassa muun muassa Singaporeen. Maanalaisten Tilojen Rakentamisyhdistyksen puheenjohtaja, Kari J. Korhonen kertoo, että kiinnostus on kovaa sekä rakennusosaamiseen että kaavoittamiseen, mutta sitä voisi olla enemmänkin.

- Eurooppalaiset ja aasialaiset ovat olleet hyvinkin kiinnostuneita siitä, että mitä kaikkea me osataan tehdä täällä Pohjoismaissa kovaan kallioon. Kaavoittamisessa kehitettyä kolmiulotteista mallintamista varmasti pystyttäisiin markkinoimaan ja näyttämään hyviä esimerkkejä ulkomaille.

Markkinat kasvussa

Paine maanalaiseen rakentamiseen kasvaa monissa maailman suurissa kaupungeissa. Monessa suurkaupungissa kuitenkin puuttuu kokonaiskäsitys siitä, mitä maan alle vielä mahtuu ja mitä kaikkea sinne ylipäätään voi rakentaa.

Kansainvälisen bisneksen konkari Anssi Vanjoki laskee, että tähän saumaan Helsingissä kertyneellä osaamisella pitäisi iskeä.

- Tässä hyvin lähellä Pietarissa tai sitten kauempana, väkirikkaissa Kiinan ja Lähi-Idän kaupungissa on valtavasti potentiaalia. Siellä on valtavat uudet suunnitelmat ja usein ne suunnitelmat etenkin maanalaisen rakentamisen osalta ovat vajavaiset. Se on ikään kuin resurssi, jota ei ole vielä löydetty.

Vanjoen mielestä suomalaisten rakennuttajien pitäisi myydä osaamistaan yhdessä, jos maailmanmarkkinat mielitään valloittaa.

- Esimerkiksi kestävän kehityksen ratkaisuissa, kuten kaukolämmön, kaukojäähdytyksen ja jätehuollon viemisessä maan alle ja sen huoltamisessä siellä on mielestäni aivan uniikkia ja ainutlaatuista osaamista. Toivon, että rakentajat, jotka ovat olleet tämän ja muun maanalaisen rakentamisen kanssa tekemisissä löytäisivät toisensa siinä mittakaavassa, että rohkeita aloitteita vientimarkkinoille voitaisiin tehdä.

Lähteet: Yle Helsinki