Hyppää sisältöön

Ratsastusterapiassa työn tulokset näkyvät nopeasti

Ratsastusterapia rantautui Suomeen ensimmäisen kerran noin 25 vuotta sitten. Tällä hetkellä ratsastusterapeutteja maassamme on 160. Ratsastusterapian kasvanut kysyntä on johtanut siihen, että Ypäjällä aloitetaan joka toinen vuosi uusien tulevien ratsastusterapeuttien 3,5 vuotta kestävä koulutus.

Tiziana-hevonen ja Sanna Mattila-Rautiainen. Kuva: Yle / Jukka Rossi

Ratsastusterapeuttien koulutus painottuu fysioterapeuttiseen, sosiaaliseen ja psykiatriseen hoitoon sekä oppimishäiriöiden poistamiseen. Ratsastusterapeuteiksi koulutettavilta vaaditaan yleensä hyvä pohjakoulutus.

Varsinainen ratsastusterapeuttien koulutus on laaja-alaista, ja siinä yhdistyy useita tieteenaloja. Ensinnäkin ratsastusterapeutin pitää ymmärtää eläimen käyttäytyminen ja fysiologia. Koska hoidettavat ovat ihmisiä, täytyy tuntea ihmisen fysiologian lisäksi psyykekin. Siksi myös käyttäytymistieteet ovat olennainen osa koulutusta.

Hevosharrastus vei terapeutiksi

Sanna Mattila-Rautiainen Kajaanista on toiminut ratsastusterapeuttina 20 vuotta. Hän on yksi Kainuun viidestä alan terapeuteista. Tie ratsastusterapeutiksi kulki lapsuuden hevosharrastuksen kautta. Valmistuttuaan aikoinaan fysioterapeutiksi, Sanna sai tietää ratsastusterapeuttikoulutuksesta. Uran valinta ei ole kaduttanut.

Mattila-Rautiainen keskittyy työssään fysioterapeuttisen hoidon antamiseen ja oppimishäiriöistä kärsivien auttamiseen. Hän pitää työtään palkitsevana.

- Pidän työstäni kovasti, koska näen työn tuloksellisuuden hyvin nopeasti. Asiakkaan saama hyöty on selvä, joka näkyy vaikkapa asennon muutoksena. Oppiminen hevosta välikappaleena käyttäen näkyy ja tuntuu välittömästi. Ennen ratsastustuntia asiakkaan kävely voi olla vaikeaa, mutta jo yhden tunnin jälkeen tilanne on parempi. Ratsastuksen jälkeen kävely onnistuu jo normaalilla liikekaavalla.

Sosiaalisesti suuntautuneessa ratsastusterapiassa merkittävää on asiakkaan ja hevosen välinen suhde. Hevosen ihmiseen ottama kontakti tuo sosiaalisen aspektin kuntouttamiseen. Ratsastusterapia on todettu hyväksi myös psyykkisesti sairaiden hoidossa.

Yhteiskunnan hyväksymä hoitomuoto

Ratsastusterapiahoidot kuuluvat Kelan tuen piiriin. Alkuun tukea sai kolmeksi vuodeksi hoidettavaa kohti, mutta rahahanojen kiristyessä hoitojen kestot on jouduttu mittaamaan hoitokertojen määrillä. Enimmillään tukea voi saada 40 hoitokertaa varten.

Ennen ratsastustuntia asiakkaan kävely voi olla vaikeaa, mutta jo yhden tunnin jälkeen tilanne on parempi.

Sanna Mattila-Rautiainen

Hoitotyön lisäksi Mattila-Rautiainen tekee yhteistyötä kollegojen kanssa ja kouluttaa muita. Kajaanin tallilla vierähtää pari kolme päivää viikossa, muu aika menee liikkuessa ympäriinsä.

- Olen sellainen reissu-Lasse, Sanna naurahtaa Kajaanin Hevosharrastekeskuksen tallilla keskellä rakkaimpiaan - hevosia.

.
.