1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kemi

Tuppuraisen matikassa on savuaromi

Kemin kaupunginteatterista virkavapaalla oleva Kimmo Tuppurainen nauttii luonnossa liikkumisesta, sillä siellä ei tarvitse vetää rooleja. Tuppuraisen tapaan valmistuva uunimade tarjotaan tietysti itse poimituiden puolukoiden kera ja pikantin säväyksen annokseen antaa omassa kylmäsavustimessa hautunut juusto.

Kemi
Tuppurainen napautti itse kehittelemillään madepihdeillä sumpusta nostetut mateet tainnoksiin.
Tuppurainen napautti itse kehittelemillään madepihdeillä sumpusta nostetut mateet tainnoksiin.Yle / Kati Siponmaa

Matikkaa on huonon jäävuoden vuoksi ollut tavallista vähemmän tarjolla, mutta harrastuspohjalta kalastava kemiläinen Kimmo Tuppurainen kertoo madetta tulleen soppakaloiksi ja jokunen tutuillekin jaettaviksi.

Kemijoella katiskalla matikkaa tänä talvena pyytänyt Tuppurainen sanoo jäällä kulkemisen olevan yllättävän sosiaalista puuhaa.

- Täällä kyllä neuvotaan aloittelijoita ja resepteistä asti kaiken saa täältä näiltä konkareilta, tuumaa Tuppurainen.

Uunimatikasta talven hitti

Tuppurainen jatkojalostaa muitakin kaloja omassa pirtissään, josta löytyy säilöntävälineet, vakuumikoneet, savustuspöntöt ja kaikki pelit sekä vehkeet rakasta harrastusta varten. Nyt kun Tuppurainen pitää hengähdystaukoa työstään teatterilla, niin luonnonantimien jatkojalostamiselle on erityisesti aikaa.

Monille matikkasoppa alkaa olla nykyään harvinaista herkkua. Tuppurainen sen sijaan on kehitellyt muitakin tapoja valmistaa omassa pöydässä usein nähdylle ruokalajille.

- Uunimatikka on ollut tänä talvena ihan hitti. Yksinkertaiseen reseptiin potkua antaa savujuusto, jonka teen ruotsalaisesta goudasta kylmäsavustamalla.

Lähteet: Yle Perämeri / Kati Siponmaa

Lue seuraavaksi