1. yle.fi
  2. Uutiset

Pääsiäisen sanoma vetää lapsetkin vakaviksi

Pääsiäisen tapahtumat ovat monelle aikuisellekin monimutkaisia ja vaikeasti selitettävissä. Lapsen ajattelu on paljon mutkattomampaa ja asiat on helpompi hyväksyä. Seurakunnan työntekijät joutuvat kuitenkin vastaamaan kiperiinkin kysymyksiin lasten pääsiäisvaelluksella.

pääsiäinen
Yle / Jarkko Heikkinen

Reitti alkaa aasin luota palmusunnuntain tapahtumista ja etenee viimeisen aterian, puutarhassa rukoilun ja tuomion kautta ristiinnaulitsemiseen ja viimein ylösnousemukseen.

Kierroksella lauletaan ja kuunnellaan ohjaajan kertomusta pääsiäisen tapahtumista. Kierroksen jälkeen lapsilla on mahdollisuus kysyä oppaaltaan kysymyksiä, joita tarinat ovat herättäneet. Lapsiryhmiä opastavan Vaasan suomalaisen seurakunnan lapsityön ohjaajan Jaana Lyyskin mukaan lapset kysyvät kierroksen jälkeen mitä erilaisimpia asioita.

- Esimerkiksi sitä, että miksi Jeesus kuoli, ihmetellään, että eihän haudassa voi hengittää ja mitä tarkoittaa se, että Jeesus oli Jumalan poika, Lyyski listaa.

Konkretian ja tarinoiden kautta

Asiat esitetään lapsille perusasioiden ja tapahtumien kautta ja niitä konkretisoidaan mahdollisuuksien mukaan. Esimerkiksi palmusunnuntain kohdalla heilutellaan aasille palmunlehviä ja ylösnousemuksen kohdalla kurkataan tyhjään hautaan. Lyyskin mukaan pienet lapset vaativat selkeitä tarinoita.

-Tarinaan tarvitaan elävöitystä. Asiat esitetään mahdollisimman yksinkertaisesti ja selkeästi, eikä niissä käytetä monimutkaisia teologisia sanoja, vaan kerrotaan ihan konkreettisesti mitä siellä tapahtui.

Aikuisten ja lasten suhtautumisen suurin ero on Lyyskin mukaan lapsen mutkattomassa ajattelussa. Lapsille asiat on helpompi hyväksyä, eikä niitä ajatella aikuisten tapaan liiankin monimutkaisena.

- Mielestäni lapset ovat vilpittömämpiä. He eivät kyseenalaista niin kuin aikuiset, jotka tekevät asiasta vaikeamman. Lapsille asia on paljon yksinkertaisempi ja selvempi. Olisi iloinen asia, jos meillä kaikilla voisi säilyä tuo lapsen usko, pohtii Lyyski.

Kierroksen jälkeen lapsille on jäänyt mieleen ainakin perusasiat: Jeesus kuoli. Ilmeet ovat kierroksen aikana aika vakavia. Ikävistä tapahtumista huolimatta pääsiäinen näyttäytyy silti lapsille enemmän iloisena juhlana pääsiäiskoristeineen ja -munineen.

Tänä vuonna Huutoniemen kirkossa järjestettävälle vaellukselle osallistuu viikon aikana noin seitsemänsataa lasta päiväkerhoikäisistä eka-tokaluokkalaisiin.

Lähteet: Yle Pohjanmaa / Teemu Laitila

Lue seuraavaksi