Häkämies kielsi ydinvoimayhtiöitä puhumasta jätteistä

Elinkeinoministeri Jyri Häkämies (kok.) myöntää vaatineensa ydinvoimayhtiöitä vaikenemaan vastedes julkisuudessa ydinjätteen loppusijoituksesta. Fennovoima, TVO ja Fortum olivat kiistelleet vaarallisen ydinjätteen hautapaikoista yhä näkyvämmin.

talous
Elinkeinoministeri Jyri Häkämies A-studiossa.
Elinkeinoministeri Jyri Häkämies A-studiossa.Yle

Häkämies myönsi A-talkissa torstai-iltana, että hän kutsui yhtiöt koolle ja kehotti näitä olemaan kommentoimatta kysymystä julkisesti.

- Oli tärkeätä, että vihelletään peli poikki, Häkämies puolusti ohjeistustaan.

- Ei tässä ole kysymys siitä että suljetaan suut, mutta se meni juupas-eipäs-väittelyksi.

Ministeri Häkämies asetti aiemmin maaliskuussa työryhmän pohtimaan ydinjätteen loppusijoitusta. Kommentointikielto on voimassa, kunnes työryhmä saa työnsä valmiiksi, eli jopa vuoden loppuun saakka.

Jätehuoltokinan taustalla on Fennovoiman suunnitteilla oleva ydinvoimala. Kun yhtiö sai edelliseltä hallitukselta ja eduskunnalta voimalalleen periaateluvan, laitoksen ydinjätteelle ei ollut mitään strategiaa. Myöhemmin paljastui, että ajatuksissa näytti olevan kilpailijoiden jäteluola.

Säteilyturvakeskuksen mukaan Suomessa on useita paikkoja, jonne Fennovoima voisi suunnitella ja rakentaa oman loppusijoitusluolansa. Fennovoima kuitenkin yrittää saada jätteensä yhteisluolaan, sillä se säästäisi yhtiöltä rahaa ja vaivaa. Kilpailijoiden, eli Teollisuuden Voiman ja Fortumin, mukaan Fennovoiman jäte ei millään mahtuisi heidän hautaansa.

Ville Niinistö: Ihmisillä on oikeus tietää

Ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) vihjasi A-talkissa siihen suuntaan, että loppusijoituskysymystä pitäisi voida käsitellä mahdollisimman avoimesti.

- Kansalaisille pitäisi muistuttaa, että ydinvoimaan liittyy pitkäaikaisia riskejä. Puhutaan sadastatuhannesta vuodesta, kun korkea-aktiivista jätettä varastoidaan. Ihmisillä on oikeus tietää julkisessa keskustelussa, mitä tämä merkitsee, Niinistö sanoi.

Samaa linjaa veti Luonto-Liiton pääsihteeri Leo Stranius.

- Tämän päivän yhteiskuntaan kuuluu ilmiselvästi läpinäkyvyys, niin totta kai yhtöidenkin pitäisi olla keskustelemassa tästä asiasta. Ei se ole enää tätä päivää että salaillaan, Stranius katsoi.

Luonto-Liiton Straniuksen mielestä eduskunnan ei olisi edes pitänyt myöntää periaatepäätöstä Fennovoimalle, kun ei ollut selvyyttä loppusijoituspaikasta. Myös ympäristöministeri Niinistö harmitteli, että Fennovoima on istunut kädet taskussa loppusijoituspaikan kanssa.

Lähteet: Yle Uutiset