1. yle.fi
  2. Uutiset

Koko Venäjälle esitetään homovastaista lakia

Venäjän duumalle on jätetty lakiesitys, joka kieltäisi "homopropagandan" levittämisen alaikäisille koko maassa. Lakiehdotus on vastaavanlainen kuin esimerkiksi Pietarissa on säädetty. Ihmisoikeus- ja homoaktivistit ovat tuominneet lain, jota niiden mukaan voidaan käyttää esimerkiksi homojen oikeuksia puolustavien mielenosoitusten kieltämiseen.

Ulkomaat

Lakia on esittänyt parlamentin alahuoneelle duumalle Novosibirskin kaupungin paikallisparlamentti. Novosibirskissä vastaava laki on Pietarin tavoin jo hyväksytty.

Lakiesityksen mukaan homoseksuaalisen propagandan levittämisestä alaikäisille voitaisiin tuomita sakkoihin. Vastustajien mukaan lain sanamuodot ovat niin väljiä, että lakia voitaisiin käyttää esimerkiksi mielenosoittajia vastaan.

Pietarin päätös säätää homovastainen laki nostatti vastalauseita myös ulkomailla. Muun muassa Yhdysvaltain ulkoministeriö totesi sen rajoittavan homojen ihmisoikeuksia. Poptähti Madonna on kutsunut Pietarin lakia järjettömäksi julmuudeksi ja aikoo tuoda vastalauseensa esiin tulevalla Venäjän-kiertueellaan.

Ei ole tiedossa, kannattaako Venäjän presidentiksi valitun Vladimir Putinin Yhtenäinen Venäjä -puolue lakia. Puolueella on enemmistö parlamentin alahuoneessa duumassa.

Homoseksuaalisuus oli Neuvostoliitossa rikos, mutta Venäjä laillisti sen vuonna 1993. Ennakkoluulot homoja kohtaan elävät kuitenkin Venäjällä yhä syvällä.

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi