1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Malin juntalle annettiin 72 tuntia armonaikaa

Länsi-Afrikan maat ovat antaneet Malin sotilasjuntalle 72 tuntia aikaa alkaa luovuttaa valtaa takaisin siviileille. Mikäli sotilasjuntta ei tottele, naapurimaat uhkaavat Malia taloudellisilla seuraamuksilla. Sotilasjuntta kaappasi vallan Malissa viime viikolla.

Länsi-Afrikan maiden talousyhteisö Ecowas kehotti myös jäseniään asettamaan Malin sotilasjuntan matkustuskieltoon ja uhkasi maata diplomaattisella ja taloudellisella saarrolla, jos perustuslaillista järjestystä ei palauteta kolmen päivän sisällä.

Uhkavaatimuksesta kertoi toimittajille Ecowasin valtuuskunnan puheenjohtaja Desire Kadre Ouedraogo Norsunluurannikolla myöhään torstaina.

Viiden Länsi-Afrikan maan presidentin oli määrä matkustaa eilen torstaina Maliin painostamaan sotilasjunttaa, mutta mielenosoittajat estivät heidän lentokoneensa laskeutumisen pääkaupungin Bamakon lentokentälle. Presidentit palasivat Norsunluurannikolle pohtimaan jatkotoimia.

Ecowas on jäädyttänyt vallankaappauksen takia Malin jäsenyyden. Naapurimaat ovat myös sanoneet olevansa valmiit ehkä jopa käyttämään sotilaallista voimaa juntan painostamiseksi.

Myös entinen siirtomaaisäntä Ranska sekä Yhdysvallat ovat tuominneet Malin vallankaappauksen.

Malissa piti järjestää presidentinvaalit ensi kuussa, mutta sotilaat kaappasivat vallan presidentti Amadou Toumani Tourélta viime viikon keskiviikkona.