Lehti: Israel varannut salaa 10 prosenttia Länsirannasta siirtokunnille

Israelin puolustusministeriö on varannut laajoja alueita Länsirannasta siirtokuntien tarpeisiin, sanoo israelilainen Haaretz-lehti. Puolustusministeriön suunnitelmat ovat tulleet julkisuuteen siirtokuntia vastustavan aktivistin vaadittua ministeriön karttoja nähtäväkseen.

Ulkomaat
Palestiinalainen rakennusmies muuraa perustuksia Ma`ale Adumimissa, Länsirannalla sijaitsevassa Israelin juutalaisessa siirtokunnassa.
Kobi Gideon / EPA

Kartoista ilmenee, että Länsirannalta on valittu yhteensä 569 maa-aluetta, jotka kattavat kaikkiaan noin 630 neliökilometriä, kymmeneksen koko Länsirannan pinta-alasta.

Alueet on nimetty läheisten siirtokuntien mukaan. Osalla nimen saaneista alueista ei ole israelilaista rakennustoimintaa. Osa taas sijoittuu palestiinalaisten asuinalueiden kohdalle.

Monet puolustushallinnon merkitsemistä alueista sijoittuu Länsirantaa erottavan muurin mukaisesti. Lehden mukaan tämä merkitsee, että muuri on rakennettu ainakin osittain siten, että siirtokunnille saataisiin mahdollisimman paljon hyvää maata Länsirannalta.

90 prosenttia puolustushallinnon merkitsemistä maista on muurin itäpuolella.

Israelin johto on sanonut maan korkeimmassa oikeudessa ja Haagin kansainvälisessä tuomioistuimessa, että muuri on rakennettu puhtaasti maan turvallisuusnäkökohdat huomioiden.

Kartan mukaisille paikoille on 1990-luvun puolivälin jälkeen rakennettu 23 siirtokuntaa. Niillä ei toistaiseksi ole laillista asemaa. Israelin puolustushallinto pyrkii saamaan siirtokunnille laillisen hyväksynnän.

Puolustusministeriö vastaa Haaretzin syytöksiin sanoen, että kartat ovat vain tietopankki, jota uudistetaan ajoittain. Kartat eivät merkitse sitä, että puolustusministeriö ajaisi niihin merkittyjä siirtokuntahankkeita.

Kartat sai haltuunsa siirtokuntia vastustava aktivisti Dros Etkes Israelin julkisuuslain nojalla.

Lähteet: Yle Uutiset