Hyppää sisältöön

Kriisirahasto kasvamassa 800 miljardiin - päätös tehdään tänään

Euromaat ovat pääsemässä sopuun pysyvän kriisirahaston vahvistamisesta valtiovarainministerien kokouksessa Kööpenhaminassa. Saksan valtiovarainministeri arvioi eilen, että rahaston suuruus on noin 800 miljardia euroa.

Kuva: Boris Roessler / EPA

Uutistoimisto Reuters sai käsiinsä ensimmäisen neuvotteluversion uudesta vahvemmasta kriisirahastosta ja se on hyvin Saksan näköinen.

Sen mukaan uuteen 500 miljardin euron rahastoon liitetään vanhasta 440 miljardin rahastosta se osa mikä on myönnetty lainoina ulos Irlannille ja Portugalille ja Kreikalle toisena lainana eli 200 miljardia euroa.

Siihen kun lisätään Kreikan ensimmäinen laina ja EU:n budjetista käytössä olevat kriisivarat (60 mrd.) päästään 800 miljardiin.

Näin rahaston koko on päätymässä juuri siihen summaan jota Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble ennakoi tilaisuudessa Kööpenhaminan yliopistossa.

EU-komission varapuheenjohtaja, talouskomissaari Olli Rehn oli ennen ministeri-illallista luottavainen sovun syntyyn.

Suunnitelman luulisi käyvän myös Suomelle, sillä väliaikaisesta kriisirahastosta aiheutuneet 18 miljardin euron vastuut puolittuvat kun koko rahastoa ei liitetä uuteen.

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen ei halunnut illalla kommentoida tietoja, koska suuri valiokunta kokoontuu vasta perjantaiaamulla. Sillä on hallitukselta esitys.

Loppujen lopuksi pysyvä kriisirahasto kasvaa paperilla enemmän kuin todellisuudessa, sillä jo myönnetyistä lainoista osa on peräti 30 vuoden mittaisia, eli niistä rahoista ei ole seuraavaan kriisiin sammuttajaksi.

Tärkeintä onkin saada kansainvälinen valuuttarahasto IMF vakuuttuneeksi.

- On tärkeää että euroalueen päätös huomenna vakuuttaa kumppanimme siitä, että on järkevää vahvistaa myös IMF:n voimavaroja, Olli Rehn sanoo.

Pienen takaportin euromaat itselleen esityksessä jättävät. Jos uusi kriisi vielä alkaisi ja söisi uuden kriisirahaston 500 miljardia, euromaiden johtajat voisivat yksimielisellä päätöksellä aktivoida uudelleen vanhan rahaston käyttämättömät 240 miljardia euroa, mutta vain kunnes rahasto lakkaa ensi vuoden kesällä.