Blogi: Onko terveyskeskustelu nykypäivän kauneuskeskustelu?

”Rumat ne vaatteilla koreilee”, sanoo vanha sananlasku. Kauniimpaa on koreilla elämänhallinnalla, kokonaisvaltaisella hyvinvoinnilla ja terveydellä. Laihdutuksestakin puhutaan elämäntaparemonttina. Moni kuitenkin laihduttaa keväällä vain päästäkseen rantakuntoon, eli puhtaasti ulkonäön vuoksi. Sitä ei kuitenkaan haluta sanoa ääneen.

A-studio: Stream
Nainen kasvot käsipeilissä. Levittää peilin edessä ripsiväriä.
Glowimages

Perinteisesti ulkonäkökomplekseja on pidetty nuorten ongelmana, mutta kalvaa se aikuisiakin. Monica Ålgarsin tuore väitöskirja aikuisten kehonkuvasta ja häiriintyneestä syömisestä paljastaa, että yli puolet naisista ja kolmannes miehistä on tyytymätön vartaloonsa. Väitöskirjaa (siirryt toiseen palveluun) varten tehdyssä kyselytutkimuksessa joka kymmenes nainen ja joka sadas mies kertoi yrittävänsä oksentaa syötyään.

Tällä ei ole mitään tekemistä terveyden kanssa. Tavoitteena on hoikempi olemus keinoja kaihtamatta. Tämä pieni kysely (siirryt toiseen palveluun) kertoo myös ulkonäön olevan terveyttä tärkeämpi laihduttamisen syy. Silti se verhotaan mieluusti terveydelliseksi. On coolimpaa kertoa jättävänsä leivän pois, koska ”hiilarit ei sovi mulle” kuin kertoa sen olevan viimeinen keino painonpudotuksessa.

On turhaa ja naiivia väittää, ettei ulkonäöllä olisi mitään väliä. Se voi vaikuttaa sekä työpaikan saantiin (siirryt toiseen palveluun) että palkkaan. (siirryt toiseen palveluun)

Ihanneolemus on nyt terve ja hyvinvoiva, eli laiha. Sen ”oikeaoppinen” hankkiminen ja ylläpito vaativat sekä rahaa että aikaa. Kauneusihanne onkin aina ollut jotain, joka on vaikeasti saavutettavissa. Tämä mainos (siirryt toiseen palveluun) vuosikymmenten takaa kertoo ajasta, jolloin laihuus oli merkki tuberkuloosista tai sairaalloisuudesta ja pieni pulleus terveydestä. (siirryt toiseen palveluun)

Onko helpompaa kertoa tavoittelevansa terveyttä kuin hyvää ulkonäköä? Mitä olisit valmis tekemään ulkonäkösi eteen?

Kerro ajatuksistasi ja osallistu siten illan A-studio: Stream -ohjelman studiokeskustelun rakentamiseen. Lähetyksen aikana keskusteluun pääsee mukaan Twitterissä #a_stream ja Facebookissa: www.facebook.com/astudiostream (siirryt toiseen palveluun). Kysy, kerro ja kommentoi, sillä haluamme katsojamme mukaan suoraan keskusteluun.

Lähteet: Niina Karling/ A-studio: Stream