Verouudistus teki ison piikin autokauppaan

Sunnuntaina voimaan tuleva autoveron uudistus on saanut uutta menopeliä himoavat ostajat liikkeelle; maaliskuussa autokauppojen ovi on käynyt tiheään ja jopa myyntiennätyksiä rikotaan. Tänä lauantaina keveämmästä verotuksesta haaveilevat ostajat ovat luultavasti jo myöhässä.

autovero
Uusia autoja Hangon satamassa.
Päästöihin perustuva ajoneuvovero tuli voimaan maaliskuussa.YLE

Huhtikuun alussa voimaan tuleva autovero laskee matalapäästöisten autojen veroa, mutta lähes kaikkien autojen verotus nousee. Tällä hetkellä nimittäin vain viitisen prosenttia maahantuotavista autoista on sellaisia, joiden hiilidioksidipäästöt ovat alle 110 grammaa kilometriltä.

Uuden auton ostaminen on äkkiä alkanut kiinnostaa monia kuluttajia; esimerkiksi perusmoottorilla varustetun Skoda Octavian hinta voi huhtikuun puolella olla tuhat euroa maaliskuuta kovempi.

Helsingin Viikin Metroauton myyntipäällikkö Raine Honkasella on ollut kiireisiä viikkoja. Maahantuojat olivat laskeskelleet, että myynti kiihtyisi vuoden ensimmäisten kolmen kuukauden aikana, mutta autonostajat heräsivätkin kaupoille vasta maaliskuussa. Kovin piikki myynnissä on ollut viimeisen kahden viikon aikana.

- Uusia autoja on luovutettu todella paljon. Buumi lähti kuun alussa, sitä ennen ihmiset eivät niin kovasti reagoineet veromuutokseen, eivätkä olleet ihan niin hintatietoisia. Nyt viimeisinä viikkoina on tehty kovasti kauppaa ja ennätyksiä rikotaan.

Honkanen arvelee, että tästä viikonvaihteesta tulee jo melko tavanomainen - jokunen mattimyöhäinen yrittää luultavasti vielä saada autokaupat aikaiseksi vanhan veron voimassaoloaikana.

- On meillä muutama auto vielä niin, että voimme yrittää saada ne rekisteriin lauantaina, mutta kyllä lähinnä joudutaan myymään huhtikuun puolelle.

Uusien autojen kauppa notkahtaa

Metroauton Honkanen uskoo, että veromuutos näkyy autokaupassa heti kuun vaihduttua uusien autojen myynnin lievänä hiipumisena. Vaihtoautokauppa jatkunee siltl hyvällä mallilla mittareiden mukaan.

Honkanen lupailee, että vähäpäästöisten autojen saatavuus paranee rivakkaa tahtia.

- Kaikilta valmistajilta tulee nyt autoja, joissa mennään jopa alle sadan gramman päästöissä, se tehdään dieselmoottoreilla ja hiukkassuodattimilla.

Kehä kolmosen sisäpuolella autokaupan pihasta kurvataan tavallisesti hieman erilaisilla menopeleillä kuin muualla Suomessa.

- Meillä myydään enemmän esimerkiksi RS Skodaa ja Opelin tehoversiota sekä muita erikoisautoja. Tehokkaampaa laitetta kuin maakunnissa.

Lähteet: Yle Helsinki