1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. käsityöt (tuote)

Lautanauha vaatii toisten kissojen seuraa

Käsityöharrastajat kokoontuvat koko viikonlopuksi yhdessä Lahteen hotelliin. Toinen toistaan opastaen syntyy käsitöitä niin ikivanhoilla kuin moderneillakin tyyleillä.

Mervi Pasanen hallitsee lautanauhan kutomisen. Kuva: Yle / Hanna Lumme

Kissojen yö - tapahtumalla ei ole järjestäjää, sillä sen ovat järjestäneet kaikki osallistujat. Idea on, että hotelli Mustaan Kissaan Lahden keskustassa voi tulla ja mennä perjantai-iltapäivästä sunnuntain illansuuhun käsitöiden merkeissä.

Mervi Pasanen tuo Kissojen yöhön tullessaan lautanauhansa, joiden tekemiseen hän on hurahtanut täysin.

- Vanhimmat löydetyt lautanauhat ovat tuhansia vuosia vanhoja. Lautanauhaa kudotaan ikään kuin ensimmäisillä kangaspuilla. Teen juuri näitä muinaisia malleja, sillä on hienoa, että niitä ovat tehneet myös naiset rautakaudella.

Monimutkaisimmat mallit ovat äärimmäisen hidastekoisia.

- Kissojen yössä tehdään sitä, mitä käsityöläiset osaavat. Siellä neulotaan neljällä puikolla, pyöröpuikoilla, virkataan, kehrätään rukilla ja värttinällä, voi harjoitella viitelöintiä, erilaisia nyörejä, frivoliteeta ja niin edelleen, Mervi Pasanen luettelee.

Myös käsitöissä kokemattomat voivat mennä tapahtumaan, siellä oppii ja opastetaan. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

Kissojen yö alkaa perjantaina kello 15 ja päättyy sunnuntaina kello 17. Jos intoa riittää, jatketaan käsitöiden parissa läpi öiden, mutta nukkuakin saa.