1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaivosteollisuus

Ympäristöpolitiikan professori: Kaivosten täytyy lunastaa asukkaiden hyväksyntä

Ympäristöpolitiikan professorin mielestä monella kaivoksella on edelleen opittavaa tiedottamisessa ja avoimuudessa. Professori Rauno Sairinen huomauttaa, että kaivosyhtiöiden tulee varsinaisen ympäristölupansa lisäksi lunastaa myös sosiaalinen toimilupa itselleen alueen asukkailta.

kaivosteollisuus

Ympäristöpolitiikan professori perää kaivoksilta avoimempaa vuoropuhelua paikallisten asukkaiden kanssa. Professori Rauno Sairisen mukaan monella kaivoksella on siinä vielä parannettavaa. Sairinen huomauttaa, että riittämätön tiedottaminen lisää sekä epäluottamusta että huhupuheita.

Raahessa esiin tulleet kultakaivoksen jätevesiongelmat ovat herättäneet asukkaissa tuohtumusta. Esimerkiksi kaupunginhallituksessa istuvat päättäjät saivat tietää vasta tiedotusvälineiden kautta, että kaivos hakee muutosta ympäristölupaansa. Professori Sairinen pitää toimintatapaa ikävänä.

- Aina kun ympäristöasioissa tapahtuu jotakin muutoksia, niistä pitää tiedottaa ja käydä keskustelua paikallisten kanssa. Ei riitä, että kaivos on yhteydessä lupaviranomaisiin; myös kuntiin ja paikallisiin asukkaisiin on oltava keskusteluyhteys, hän sanoo.

Itä-Suomen yliopistossa työskentelevän professorin mukaan kyse on pohjimmiltaan siitä, miten kaivosyhtiöt hoitavat yhteiskuntavastuunsa.

- Pelkkä ympäristöluvan saaminen ei riitä. Kaivosten pitää saada hyväksyntä myös paikallisilta ihmisiltä.

Lähteet: Yle Oulu

Lue seuraavaksi