Joutilaisuuden ylistys levittäytyy puutarhoihin

Slow gardening, eli "tee vähemmän, nauti enemmän" -puutarhanhoito tekee tuloaan suorituskeskeisten suomalaisten pihamaille. Klaukkalan kupeessa kasvejaan vapaalla kasvatuksella vaaliva Leena Luoto on laittanut filosofiansa kansien väliin Lomailijan puutarha -kirjaksi. Luodolla ei ole kiire päästä rapsuttelemaan multaa, vaan kevät saa tulla hissun kissun.

puutarhanhoito
Tête a tête- narsissi
Tête a tête- narsissi on kevään suosituin sipulikasvi kylmänkestävyytensä vuoksiYLE / Timo Selänne

Leena Luodon mielestä puutarhasta pitää mieluummin nauttia kuin raataa siellä itseään läkähdyksiin. Luoto itse tekee joka päivä kierroksen puutarhassaan, jossa hyvin kylmää kestävät pikkunarsissit, tulppaanit ja vaaleanvihreät sypressit jo odottelevat lämpimämpiä aikoja.

- Teen pihakierroksen, katselen mitä on kasvanut ja minkä verran, se tuo mielihyvän, kun miettii, että mitä taas on luonnossa tapahtunut. Jos tulee kovin kylmä yö, niin laitan kasvuharson ja sanon kukille hyvää yötä. Jos pakkasta tulee, laitetaan harso kaksinkerroin ja ne mitkä ovat ruukuissa, voi siirtää sisälle.

Kiire kuopsuttelemaan ei ole, koska varjoisalla tontilla lumi sutaa hissuksiin.

Hallittua hoitamattomuutta

Kevään verkkaisiin puuhiin omalla pihalla kuuluu ensimmäisenä aamulla kuunnella, miten peipponen ja mustarastas sirkuttavat, pian kuoroon liittyy kiuru. Samalla voi kuljetella pikkutaimia kasvihuoneeseen päiväksi ulkoilemaan, kuvailee Luoto. Hänellä ei ole hoppua leikkelemään pensaita tai omenapuun oksia.

- Meillä on aina tällaista vapaan kasvatuksen aikaa; meidän pensaitamme leikataan todella vähän, vain, jos lumi on painanut oksia poikki tai on oksia kuivunut. Muuten saavat vapaasti rehottaa. Omenapuita en leikkaa keväällä vaan kesällä, niin näen miten ne varjostavat. Saksia käytellään keväisin hallitun hillitysti

Leena Luoto soisi, että muutkin oppisivat ottamaan puutarhansa kanssa kevyemmin. Hektinen työelämä vaatii paljon, ja sen vastapainoksi on syytä olla rauhaisaa aistien nautintoa ja mielihyvää.

- Olen huomannut miten kiireisiä ihmiset ovat työnsä äärellä, varsinkin nuoret sitten pihoillaankin potevat suorituspaineita. Puutarha on hyväksi mielelle ja keholle, sen pitää tarjota työlle vastapainoa. Slow gardening -ajattelu korostaa mielenvirkistystä; hitaasti tekemistä ilman aikataulua.

Hallittu hoitamattomuus on saanut luonnon kukoistamaan Luodon puutarhassa. Metsän keskelle rakennetun kodin pihalla viihtyy nykyisin jopa 50 perhoslajia. Kukkien viihtyvyydestä ei tarvitse kantaa huolta, kun ne ovat saaneet itse hakea paikkansa ja levittäytyä suotuisiin oloihin. Kesäkukat kukkivat pitkälle syksyyn, kun keväällä ei hätäile niiden istutuksen kanssa. Leena Luoto kehottaa kaikkia ottamaan ilon irti pihoistaan.

- Käykää messuilla katsomassa ihania kukkia, haaveilkaa niistä! Kesä tulee kohta!

Lähteet: Yle Helsinki