Design-muistitikku on bändin käyntikortti

Musiikin digtalisoitumisen myötä bändit etsivät kekseliäitä keinoja levittää musiikkiaan. Monet yhtyeet ovatkin päätyneet julkaisemaan tuotoksiaan USB-muistitikulla perinteisten formaattien sijaan.

Muistitikku
Reetta-bändin single USB-muistitikulla.
Yle / Tuomas Hirvonen

Etenkin Yhdysvalloissa USB albumeita on julkaistu viime vuosina tiuhaan tahtiin. Ensimmäisen julkaistu USB-albumi oli Bob Marleyn Exodus-levyn uudelleenjulkaisu vuonna 2007. Sittemmin monet musiikin jättiläiset ja marginaalibändit ovat huomanneet muistitikun edut perinteiseen cd-levyyn verrattuna. Toki levyjä julkaistaan myös perinteisissä formaateissa muistitikkujen rinnalla.

USB-albumit ovat design-tuotteita, joiden muotoiluun on panostettu. Niinpä ne ovat ostajalleen arvokas keräilyesine. Käyttöliitymältään USB-albumi on ylivertainen, sillä käytännössä kaikista moderneista tietokoneista löytyy USB-paikka. Muistitikulle mahtuu runsaasti dataa, joten niille usein tallennetaan kansitaidetta, musiikkivideoita ja muuta ekstraa.

Hienolla tikulla voi erottua

Albumin tai singlejen julkaiseminen on hyvä ratkaisu esimerkiksi aloittelevalle bändille, jonka pitää levittää musiikkiaan esimerkiksi radiokanaville ja levy-yhtiöille kustannustehokkaasti ja ennen kaikkea mieleenpainuvasti. Yksi muistitikkuratkaisuun päätynyt suomalainen bändi on vuonna 2010 perustettu oululainen Reetta. Bändi teetti brittiläisellä firmalla sadan kappaleen painoksen kolme singlebiisiä sisältävää muistitikkua.

- Muotovaihtoehtoja oli paljon, mutta päädyimme korttiratkaisuun, koska se kulkee kätevästi mukana vaikka lompakossa. Design on omaa käsialaamme, kertoo Reetan laulaja Nelli Milan.

Vaikka muistitikku julkaisu tulee hieman cd:tä kalliimmaksi, näki Reetta panostuksen kannattavan promotarkoituksessa.

- Ajattelimme, että uutena bändinä meidän pitää erottua massasta. Nyt tikut on myyty lähes loppuun. mutta eihän tästä voitolle jää, Nelli naurahtaa.

Musiikin lisäksi ostaja saa käyttöönsä tyylikkään tallennusmedian, sillä ainakin Reetan tapauksessa tikulle voi tallentaa omia tiedostojaan vapaasti. Bändin tikulle tallentamaa materiaalia ei voi poistaa.

Lähteet: Yle Oulu / Tuomas Hirvonen