1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sepelkyyhky

Sepelkyyhky teki pesän studion ikkunan alle

Ylen aikaisen radiostudion ikkunan alla Helsingin Pasilassa jännitetään parhaillaan sepelkyyhkyn pesimäonnea. Kyyhkyt kyhäävät risupesäänsä sisäpihalla sijaitsevan nosturin palkin päälle.

Kuva: Yle / Tero Ylioja

Nopeasti vuosien saatossa runsastunut sepelkyyhky on siirtynyt pesimään yhä useammin myös taajamissa.

Yksi sepelkyyhkypari on ryhtynyt rakentamaan pesäänsä aivan Yle Helsingin toimituksen ikkunoiden alle radiotalon sisäpihalle. Pesä sijaitsee pienen nosturin palkin päällä. Kyyhky ei ole millänsäkään sisäpihan liikenteestä, eikä se juuri välitä, vaikka ihmiset käyvät sisäpihalla tupakalla ja vastapäisessä rakennuksessa paukutetaan remonttia.

Tällä hetkellä pesää ollaan parhaillaan sisustamassa. Kyyhkyt käyvät taittelemassa pieniä oksia pihan lehtipuista ja kuljettavat niitä hyvin hataraan risupesäänsä.

Yleensä sepelkyyhky tekee pesänsä puuhun. Se munii kerralla vain kaksi munaa. Pienen munamäärän se kompensoi tekemällä useita poikueita kesän aikana.

Sepelkyyhky on varhaisimpien muuttolintujen joukossa keväisin. Ensimmäiset sepelkyyhkyt ovat lennelleet Uudellamaalla jo useita viikkoja.

Sepelkyyhky ei ole pulu

Normaalisti lähinnä pelloilla ja metsissä viihtyvästä arasta ja ihmiskammoisesta sepelkyyhkystä on sukeutunut viime vuosina urbaani kaupunkilintu, joka on Helsingin nurmikoilla jo hyvinkin tavallinen näky. Niitä näkee helposti myös esimerkiksi Helsingistä pois johtavien moottoriteiden valopylväillä istuskelemassa.

Sepelkyyhkyä ei saa sekoittaa puistoissa ja toreilla viihtyvään kesykyyhkyyn eli puluun, joka on kesyyntynyt ja laajalle levinnyt muoto Etelä-Euroopassa esiintyvästä kalliokyyhkystä. Sepelkyyhkyn erottaa pulusta muun muassa valkoisista laikuista siivissä ja kaulassa. Sepelkyyhky on myös pulua kookkaampi.

Vaikka sepelkyyhky onkin kaupunkiin siirtyessään pakostakin joutunut tottumaan ihmisiin, on se siltikin luonteeltaan hivenen valppaampi kuin pulu.