Ikkunanpesijät lähtivät liikkeelle

Kevätauringon paljastamia ikkunoita pestään jo useissa kodeissa. Esimerkiksi joensuulainen kotipalveluyritys Kodin Helga on tehnyt ensimmäisiä ikkunanpesuja kodeissa jo viime viikolla. Moni haluaa ikkunansa puhtaaksi jo pääsiäiseksi.

Ikkunoiden pesu

Tuotantojohtaja Maija Kurosen mukaan ikkunat halutaan puhtaiksi yhä aikaisemmin, vaikka teillä pöllyää edelleen katupölyt.

- Osa odottaa sitä, että katupöly lakaistaan kaduilta. Mutta onhan meillä toki asiakkaita muuallakin kun katujen vaikutusalueella, Kuronen muistuttaa.

- Mielestäni ikkunoiden pesun ajankohta on makuasia. Silloin kun on lauhaa ja ikkunat voidaan pestä jäätymättä, niin aina on hyvä aika pestä ne.

Kurosen mukaan jo nyt kannattaa varata aika, jos haluaa ikkunat puhtaiksi tiettyyn aikaan ennen kevään juhlia.

- Jos haluaa ikkunanpesun esimerkiksi ennen lakkiaisia tai juhannusta, kannattaa tomia nopeasti, ne ajat menevät ensimmäisenä.

Jos kuitenkin pesee ikkunansa mieluiten itse, on syytä muistaa muutama perusasia.

Hyvät välineet tärkeintä

- Tärkeintä on hyvät välineet. Hyvässa ikkunankuivaimessa on pehmeä kumiosa, ja sen täytyy olla ehdottomasti ehjä. Sanomalehtien käyttö kuivaamiseen on vanha hyvä kikka, mutta kovin isotöinen ja itsekin tulee painomusteeseen. Mutta kyllä sillä kirkkaat ikkunat saa, Maija Kuronen sanoo.

Pesuaineena tulisi käyttää neutraalia puhdistusainetta, jota ei tarvitse huuhtoa. Esimerkiksi astianpesuaine toimii pesuaineena hyvin. Myös säätä kannattaa siivouspäivänä tarkkailla.

- Suorassa auringossa olevia ikkunoita ei kannata pestä. Ja tuulisella säällä vesi kuivuu samantien lasiin ja siihen jää harmaita raitoja. Ikkunat pestään varjon puolelta ja lasin pitää olla märkä kun sitä kuivaa.

Kurosen mukaan ikkunoita tulisi pestä vähintään kolmen vuoden välein, mutta mielellään ainakin kerran vuodessa. Tilattuun ikkunanpesuun voi hakea kotitalousvähennystä, joka on 45 prosenttia tehdyn työn hinnasta.

Lähteet: Yle Pohjois-Karjala