1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Laura Saari

Laura iskee lusikkansa messusoppaan

Sadat näytteilleasettajat kilpailevat yleisön huomiosta Turun messukeskuksessa lauantaina ja sunnuntaina. Kädentaitomessujen sekä Taide- ja Antiikkimessujen rinnalla messuaa nyt ensi kertaa myös luovan alan Turku Design Week, joka tuo B-halliin oman pinkin pilkahduksensa.

Laura Saarivuori-Eskolan lusikkakoruja. Kuva: Yle / Sannimari Lehtilä

Kolmen eri messukokonaisuuden uskotaan imevän messukeskukseen runsaasti kävijöitä. Messukeskuksen kaikkien hallien luvataan olevan täynnä ideoita, inspiraatiota ja ihailtavaa.

Nuori kädentaitaja Laura Saarivuori-Eskola saapuu messuille Tampereelta ja on mukana Turun messuilla jo toista kertaa.

- Kierrän messuilla ahkerasti, noin kerran kuukaudessa. Turun messut arvotan kyllä todella korkealle kaikista alan messuista, Saarivuori-Eskola sanoo.

Koruntekijöiden Uri Geller uskoo osaamiseensa

Koruammattilainen esittelee ja myy C-hallissa oman yrityksensä lusikka- ja pennikoruja. Hän uskoo erottuvansa muista taitavista tekijöistä ammattitaidollaan.

- Ekologisuus on monella kädentaitajalla nykyisin isossa roolissa ja niin se on minullakin. Kierrätän koruiksi vanhoja perintölusikoita ja kolikoita. Teen tilaustöinä esimerkiksi korvakorut tilaajan syntymävuonna lyödyistä pennin kolikoista, Saarivuori-Eskola luettelee ja hipaisee kaulassaan roikkuvaa suurta lusikkariipusta.

Ura ja lusikoiden tuunaaminen koruiksi alkoi oikeastaan ihan sattumalta, kun puoliso oli heittämässä pois omia urheilussa saatuja palkintolusikoita.

- Sydämestä otti, kun ajattelin, että sellaiset vain heitettäisiin pois ja lupasin tehdä niistä jotakin. Nyt olen tässä, hän sanoo vilkaisten messuosastoaan.

Luova ala on palkitseva

Saarivuori-Eskola myöntää, että elämä kädentaitajana ja koruyrittäjänä ei ole aina helppoa. Yrittäjän sisällä asuva taiteilija hinkuisi välillä vain viettämään aikaa työhuoneella.

- Myönnän, että mietin toisinaan paljon sitä, missä kulkee taiteilijuuden ja yrittäjyyden raja. Yrittäjän pitää osata myös se tiukempi puoli, mutta luovuudesta kaikki kuitenkin näissä hommissa lähtee.

Tuotteeseen liittyvä tarina on Saarivuori-Eskolan mukaan monesti tuotteen paras myyntivaltti.

- Tarina on monelle ostajalle tärkeä, mutta tärkeä se on minullekin, Saarivuori-Eskola sanoo.

- Mielelläni myös kuulen, miten korun tarina jatkuu sen uuden omistajan kanssa. Yhteydenottoja kyllä tulee ja niistä oppii kaikenlaista. Ihan kuin tässä työssä muutenkin koko ajan.

Turun Kädentaitomessut, Antiikki- ja Taidemessut sekä Turku Design Week Turun messukeskuksessa 31.3.-1.4.2012. Messut ovat avoinna molempina päivinä kello 10-17.