Ajatustyöläiset ovat uusi keskiluokka

Kädentaidoilla ja käsillä tekemisellä ei laajakaistayhteiskunnassa ole enää asiaa keskiluokkaan, toteaa Intelligent Community Forumin (ICF) perustajäjäsen Robert Bell. Maailman älykkäintä yhteisöä etsivän tutkimusorganisaation edustajan mukaan Yhdysvalloissa asia on jo näin.

ICF tutkii miten yhteisöt voivat menestyä 2000-luvun tietoyhteiskunnassa.

- Informaatioteknologia on muuttanut pelin säännöt. Aivovuoto on yleinen ongelma ympäri maailman ja vain sellaiset yhteisöt jotka omaksuvat nopean muutoksen menestyvät. Ainoastaan yhteistyöllä ja ajattelulla voi nykyisessä maailmassa menestyä, sanoo perjantaina Oulussa vieraillut Bell.

Oulu on seuloutunut loppusuoralle maailman älykkäiden yhteisöjen tämän vuoden kisassa noin 400 kandidaatin joukosta. Muut kisassa mukana olijat ovat Austin (USA), Quebec City (Kanada), Riverside (USA), Saint John (Kanada), Stratford (Kanada) ja Taichung (Taiwan).

Muutosvalmius ratkaisevassa roolissa

Bellin mukaan maailman muutoksen nopeus kiertyy informaatioteknologian ympärille ja myös muutosvalmiuden suhteen hän pitää Oulua esimerkillisenä paikkana:

- Kulloistenkin kukoistusalojen markkinoiden hiipuessa on löydetty uusi onnistuminen kerta toisensa jälkeen, ja koko ajan on muututtu. Kaikki mitä olen nähnyt Oulussa kertoo että tämä oppi on omaksuttu hyvin syvällisesti, summaa Bell.

Maailman älykkäintä yhteisöä etsivä kilpailu ratkeaa New Yorkissa 6-8.6.2012 järjestettävässä älykkäiden yhteisöjen huippukokouksessa. Euroopasta voittaja on tullut aikaisemmin kolme kertaa. 2004 valittiin Skotlannin Glasgow, 2009 Ruotsin Tukholma ja 2011 Hollannin Eindhoven.