Suurten apinoiden suojelua tehostetaan

Yle Uutisten artikkeliarkisto

YK:n ympäristöohjelma Unep on käynnistänyt projektin suurten apinoiden suojelemiseksi. Unepin mukaan gorillat, simpannssit, bonobonot ja orangit ovat aivan sukupuuton partaalla.

Unep arvioi, että ilman suojelun tehostamista 23:ssa Afrikan ja Kaakkois-Aasian maassa elävät suuret apinalajit katoavat alle vuosikymmenessä.

Niiden kantoja ovat rajoittaneet niin sota kuin elinympäristöjen tuhoaminen ja salametsästyskin.

Unep käynnistää suojeluprojektin 150 000:n dollarin rahoituksen turvin ja toivoo lisää rahaa eri tahoilta. Tehokkaaseen kampanjaan järjestö arvioi tarvittavan vähintään miljoona dollaria.

Tarkoituksena on muun muassa kouluttaa metsänvartijoita sekä varustaa heidät riittävällä välineistöllä. Lisäksi paikoin on Unepin mukaan tarpeen rakentaa aitoja eristämään apinoiden elinalue ihmisiltä.

Unep haluaa myös lisätä tiedotusta, jotta paikallinen väestö ymmärtäisi suurten apinoiden merkityksen turismille ja metsänsuojelulle.

Esimerkiksi Ugandassa Bwindin ja Kibelen luonnonpuistossa ekoturismista on tullut paikalliselle väestölle niin merkittävä tulonlähde, että gorillat ovat heille arvokkaampia elävinä kuin kuolleina.

Metsien antamasta polttoaineesta, rakennusmateriaaleista, lääkekasveista ja ruoasta riippuvaisista ihmisistä harvat kuitenkaan ymmärtävät, että gorillat ovat myös merkittäviä metsien elämän ylläpitäjiä, sillä ne levittävät siemeniä ja karsivat puita.

Kampanja on tarkoitus toteuttaa yhteistyössä kyseisten lajien suojeluun paneutuneiden kansalaisjärjestöjen kanssa.

Yli 40 eläinsuojelujärjestön yhteiselin Ape Alliance arvioi, että yksin tänä vuonna laittomien hakkuiden tieltä ajetaan pois tai surmataan tuhansia orankeja, ja tuhasnia afrikkalaisia apinoita metsästetään lihan takia.

Apinoita uhkaa myös maan ottaminen viljelyskäyttöön, kaivostoiminta ja poliittinen epävakaus sekä metsäpalot.

Simpanssit, kääpiösimpanssit eli bonobonot, orangit ja gorillat ovat ihmisten lähimpiä sukulaisia. Niiden geneettisestä perimästä enimmillään jopa 98 prosenttia on sama kuin ihmisillä.

YLE24