1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruokavalio auttoi nykyihmisen voittokulkua

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Nykyihmisen esivanhemmat syrjäyttivät Euroopaa asuttaneet neandertalinihmiset, koska tulokkaat eivät nirsoilleet ruokansa suhteen, arvioi asiaan perehtynyt brittitutkija.

Nykyihmiset muuttivat noin 30 000 vuotta sitten Afrikasta Eurooppaan, jossa neandertalilaiset olivat asuneet jo 90 000 vuotta.

Kymmenisen tuhatta vuotta nykyihmisten saapumisen jälkeen neandertalilaiset kuolivat sukupuuttoon. Tiede on pitkään etsinyt siihen selkeää syytä.

Joidenkin tutkijoiden mielestä nykyihmiset surmasivat kilpailijansa, joidenkin mielestä neandertalilaiset sulautuivat uuteen väestöön, joten meissäkin on heidän geenejään.

Ruokalistalla mammutin lihaa

Bradfordin yliopistossa työskentelevä esihistoriallisen ravinnon tutkija Michael Richards on löytänyt uuden selityksen nykyihmisten ylivoimaisuudelle: heidän ruokavalionsa monipuolisuuden.

Euroopan muinaisten asukkaiden syömätapoja on aiemmin päätelty työkalulöydöistä ja kalutuista eläimenluista, mutta Richards on vienyt ihmisluut laboratorioon.

Niiden kemiallinen analyysi osoittaa, että sekä nykyihmiset että neandertalilaiset söivät suurten nisäkkäiden lihaa. Ruokalistalla oli muun muassa punahirveä ja mammuttia.

Punainen liha oli ihmisille tärkeää sekä siksi, että metsästäminen vaati suuria lihaksia, että kylmän ilmaston vuoksi. Tuohon aikaan muun muassa Brittein saarilla oli jäätiköitä.

Kasvikset eivät kelvanneet

Nykyihmisten esivanhemmat ja neandertalilaiset kilpailivat samoista nisäkkäistä, mikä vähensi niiden saatavuutta. Nykyihmisille kuitenkin kelpasivat myös linnut ja kalat, joten heidän ravinnonsaantinsa oli kovina aikoina turvatumpaa kuin neandertalilaisilla.

Hedelmiä ja kasviksia ei luuanalyysien perusteella ollut järin usein kummankaan ruokalistalla.

Reuters, YLE24

Lue seuraavaksi