Hiihtäjien epon käytöstä vihjeitä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Lahden MM-kisajoukkueemme maastohiihtäjien lääkärit vahvistavat tienneensä, että Hemohes-plasmalaajentaja oli kiellettyjen aineiden listalla. MM-hiihtojen doping-sotkuja selvittänyt työryhmä sai myös viitteitä siitä, että Hemohesillä olisi peitetty kielletyn epo-hormonin käyttöä.

Hiihtoliiton lääkärien Pirkka Mäkelän ja Juha-Pekka Turpeisen mukaan urheilijat ja päävalmentaja sopivat Hemohesin käytöstä.

Hallintoneuvos Lauri Tarastin johtama työryhmä sai myös viitteitä siitä, että hiihtäjät peittivät Hemohesin avulla epo-hormonin käyttöä.

Lahdessa Hemohesistä kiinni jäänyt hiihtäjä Jari Isometsä kiisti tuoreeltaan epo-päätelmän paikkansapitävyyden omalla kohdallaan. Isometsän ja myös entisen päävalmentajan Kari-Pekka Kyrön mukaan työryhmän johtopäätökset perustuvat pelkille olettamuksille.

Tarastin työryhmä luovutti muistionsa doping-jutuista kulttuuriministeri Suvi Lindénille keskiviikkona. Ryhmään kuuluvat Tarastin lisäksi liikuntatieteen erikoislääkäri Tapio Kallio ja belgialainen lakimies Philippe Verbiest.

Työryhmä haastatteli raporttiaan varten 21 hiihtäjää, valmentajaa tai Suomen joukkueen johtoon kuulunutta henkilöä. Kärynneistä hiihtäjistä Jari Isometsä, Janne Immonen ja Mika Myllylä eivät olleet työryhmän kuultavana.

Joukkueen lääkärit vahvistivat kirjallisesti tienneensä Hemohesistä ja aineen olemisesta kiellettyjen aineiden listalla. Samalla Pirkka Mäkelä kertoi, että hän huolehti toimen tiedottamisesta urheilijoille.

Hemohesin käytön syistä ei varmaa tietoa

Tarastin työryhmä ei saanut täyttä selvyyttä siitä, mihin ja miksi Hemohesia käytettiin. Ryhmä kuitenkin sai vahvoja viitteitä siitä, että ainetta käytettiin nimenomaan peittämään kielletyn epon eli erytropoietiini-hormonin käyttöä.

Lisäksi kaikki ryhmän selvitystyötä varten käyttämät asiantuntijat olivat sitä mieltä, että Hemohesillä peiteltiin epon käyttöä.

- Kaikki hiihtäjät tunsivat epo-hormonin. Heidän käsityksensä oli, että ainetta käytettiin yleisesti. Yksi hiihtäjä, joka ei halunnut nimeään julkisuuteen, kertoi, että hänelle tarjottiin epoa, Tarasti kertoi.

Lauri Tarastin mukaan voi olla mahdollista, että kiinni jääneistä naishiihtäjistä Virpi Kuitunen ja Milla Jauho eivät tienneet käytettävän aineen nimeä. Tarasti kuitenkin sanoo, että naiset tiesivät operaation luonteen.

Lahden kisojen alussa urheilijoilla oli mahdollisuus osallistua vapaaehtoiseen epo-testiin. Niitä tehtiin 200. Yksikään suomalainen urheilija ei kuitenkaan osallistunut testiin. Tarastin työryhmä ei saanut testien tuloksia käyttönsä.

Hiihtoliiton tuista miljoona pois

Tarastin selvitystyöryhmä ehdottaa, että Hiihtoliiton 4,5 miljoonan markan valtionavusta leikataan miljoona pois.

Työryhmän mukaan tukia voidaan leikata myös lisää. Mahdolliset lisäleikkaukset ovat riippuvaisia siitä, miten liitto tekee antidoping-työtä.

Tarastin mukaan Hiihtoliitto ei ollut tehnyt tarpeeksi huolellista dopingin vastaista työtä. Liiton johto ei hänen mukaansa tiennyt tarkkaan menetelmistä, mutta sillä oli tieto kiellettyjen aineiden käytöstä huippuhiihdossa.

Antidoping-työhön lisää resursseja

Työryhmä esittää, että Olympiakomitea päättäisi yksin urheilun valtion tuista. Näin tukien valvonta olisi helpompaa. Lisäksi ryhmä esittää, että vuosiavustuksen myöntämisperusteista pitäisi poistaa menestys huippu-urheilussa ja ottaa tilalle kilpailutoiminta ja kansainvälinen yhteistyö.

Ministeri Suvi Lindén pitää työryhmän ehdotuksia tiukkoina, mutta perusteltuina. Hän on kuitenkin valmis miettimään liitolle määrättävien sanktioiden suuruutta.

Antidoping-toimikuntaa Tarastin ryhmä muuttaisi niin, että siitä tehtäisiin täysin itsenäinen yhdistys. Samalla toimikunnalle pitäisi palkata päätoiminen johtaja. Olympiakomitean pitäisi taas palkata antidopingista vastaava lääkäri huolehtimaan tiedon jakamisesta lajiliittoihin.

Doping-testien määrä pitäisi nostaa nykyisestä 1 800 noin 2 500:een.

Kulttuuriministeriö on esittänyt ensi vuoden budjettiin kahden miljoonan markan lisämäärärahaa antidoping-työn kehittämiseen.

STT, YLE24