Hemohes-kielto oli hiihtäjien tiedossa?

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Lahden dopingvyyhtiä setvinyt työryhmä löysi viitteittä siitä, että suomalaishiihtäjät olisivat peittäneet veren punasoluja lisäävän ja hemoglobiinia nostavan EPO-hormonin käyttöä Hemohes-plasmanlaajentajalla. Näin ollen hemohes-kielto oli hiihtäjien tiedossa.

Viitteitä oli monenlaisia: yksi haastatelluista urheilijoista kertoi, että hänelle oli tarjottua EPO:a 1998 ja 2000. Toinen totesi, että paras tapa puhdistaa hiihto on EPO-testi. Lisäksi kaikki hiihtäjät tunsivat aineen ja olivat sitä mieltä, että ainetta käytetään hiihdossa. Myös ryhmän käyttämät asiantuntijat arvelivat, että Hemohesillä peitettiin EPO:n käyttöä.

Ryhmän liikuntalääketieteen asiantuntija Tapio Kallio esitti keskiviikon tiedotustilaisuudessa Helsingissä myös joukon faktoja, jotka tukevat "viitteitä".

Kallio piti Hemohesin vaikutusta suorituskykyyn niin vähäisenä, ettei sen käyttö siihen tarkoitukseen ole perusteltua, joten ainoaksi käytön perusteeksi jää hemoglobiiniarvojen laskeminen.

Ydinkysymys Kallion silmissä olikin miksi urheilijoilla oli niin korkeat veriarvot. Jos ne ovat korkeat luontaisesti, urheilija voi anoa kv. hiihtoliitolta FIS:ltä erikoislupaa kilpailemiseen.

Sellaista kukaan huippuhiihtäjä ei ole anonut senkään jälkeen, kun raja-arvot laskettiin viime vuonna miehillä 175:een ja naisilla 160:een.

Myöskään vuoristoharjoittelu tai alppimaja käyttö eivät Kallion mukaan nosta veriarvoja korkealle niin pitkäksi aikaa, että niistä pitäisi huolestua.

ISOMETSÄ: "OLETTAMUKSIA

Lahdessa Hemohesista kiinni jäänyt Jari Isometsä kertoi puhelimitse,ettei työryhmän raportti heilauta häntä juuri millään tavalla.

-Hirveän vaikea kommentoida, kun en ole raporttia nähnyt tai siihen lähemmin tutustunut. Mutta näin ensikuulemalta voisin sanoa, että olen vähän yllättynyt, Isometsä sanoi kuultuaan raportin EPO-viitteistä.

-Omalta osalta ei pidä paikkaansa, mitenkähän sitä voisi peitellä, Isometsä kyseli.

Isometsä ei ollut työryhmän kuultavana. Hän kertoi, ettei päässyt sovittuun ensi tapaamiseen ja toisen mahdollisuuden tullessa työryhmä oli jo antanut väliraporttinsa.

-Väliraportin tulos oli niin älytön ja päätös tavallaan jo tehty, että ajattelin 'mitä sinne enää mennä'. Ei näin arvovaltaisen ryhmän pitäisi tehdä mitään väliraportteja, asia pitäisi hoitaa kerralla kuntoon, Isometsä kritisoi.

Myös keskiviikkona luovutettu muistio oli Isometsän mielestä outo.

-Vähän erikoiselta vaikuttaa. Tämähän perustaa pelkkään olettamukseen, ja niitä voi heittää kaikkien päälle, Isometsä huomautti.

Isometsä ei osannut arvailla kuka Tarastin ryhmän raportissa mainittu hiihtäjä, jolle oli väitetysti tarjottu EPO-hormonia, mahtoi olla.

-Ei sitä voi tietää, Isometsä sanoi.

KYRÖ SAMAA MIELTÄ

Entinen päävalmentaja Kari-Pekka Kyrö oli Isometsän kanssa samoilla linjoilla. Kyrön mielestä työryhmän johtopäätös perustuu hataralle pohjalle.

-Ilmeisesti siinä kohdassa kun tiedot ja aika loppuivat on ruvettu spekuloimaan, Kyrö sanoi.

Kyrön mielestä tapa, jolla EPO-vihjailuihin päädyttiin, oli vähintäänkin arveluttava.

-Mihin sitten enää tarvitaan dopingtestiä, jos näillä perusteilla voidaan urheilija tuomita? Kyrö kysyi.

Kyrö ihmetteli myös mainintaa, jonka mukaan erytropoietiini-hormonia saa vapaasti ostaa mm. Etelä-Euroopan apteekeista. Kyrön käsityksen mukaan moinen ei ole mahdollista.

Kyrö ei myöskään osannut arvailla kuka hiihtäjä kertoi työryhmälle, että hänelle oli tarjottu EPOa.

-Ei minkäänlaista aavistusta, Kyrö totesi ja ihmetteli hiihtäjän nimettömyyttä. (STT)