Republikaanit menettivät johtoasemansa senaatissa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Vermontin osavaltiota edustava senaattori James Jeffords on eronnut republikaanisesta puolueesta. Jeffordsin päätös merkitsee, että republikaanit menettävät valta-asemansa Yhdysvaltain senaatissa.

James Jeffords

Senaatin voimasuhteet ovat Jeffordsin eron jälkeen 50 - 49 demokraateille. Aiemmin kummallakin puolueilla oli yhtä paljon edustajia, jolloin päätökset syntyivät republikaanisen puheenjohtajan äänen ratkaistessa.

Jeffords aikoo vastaisuudessa toimia sitoutumattomana senaattorina.

Jeffords sanoo etääntyneensä viime kuukausien aikana republikaanien harjoittamasta politiikasta, joka on uuden presidentti Bushin myötä ajautunut voimakkaasti oikealle.

Republikaanit yrittivät viime hetkeen saakka pitää Jeffordsin riveissään. Jeffords sanoo loikkauspäätöksensä olleen elämänsä vaikeimman. Kotiosavaltiossa pitämässään lehdistötilaisuudessa hän kuitenkin sanoi olevansa iloinen saatuaan päätöksen tehtyä.

Demokraattien johtoasema senaatissa vaikeuttanee presidentti George Bushin ajamien veroleikkausten ja koululain uudistusten läpimenoa. Republikaanisenaattorit ovatkin olleet raivoissaan Jeffordsin erosta ja nimittäneet tätä petturiksi.

Jeffords, 67, on pitkäaikainen poliitikko. Hän on toiminut senaatissa 12 vuotta ja sitä ennen edustajainhuoneen jäsenenä 14 vuotta. Mielipidetiedustelujen mukaan hän on Vermontin osavaltion suosituin poliitikko.

Lehdistötilaisuudessa hänen kannattajansa olivat riemuissaan ja huutelivat "Kiitos, Jim!"

AP, Reuters