ILO: Pakkotyövoiman käyttö lisääntymässä

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Pakkotyövoiman käyttö ja ihmiskauppa lisääntyvät edelleen joissakin osissa maailmaa, kertoo Kansainvälinen työjärjestö ILO. Suuri osa pakkotyövoimasta on naisia, lapsia ja maahanmuuttajia. Ihmisiä kuljetetaan köyhistä maista lähinnä kehittyneisiin maihin työvoimaksi.

Suoranainen orjakauppa on melko harvinaista. Työläisiä kuitenkin pidetään "vankeina" pidättämällä palkka tai takavarikoimalla henkilöpaperit.

ILO:n mukaan ihmisiä siepataan työvoimaksi muun muassa Mauritaniassa, Liberiassa ja Sudanissa. Orjuus lakkautettiin Mauritaniassa virallisesti vasta vuonna 1980.

Liberiassa ja Sudanissa puolestaan ihmiskaupan taustalla on sisällissodan aiheuttama yhteiskunnallinen kaaos. Unisef on arvioinut, että Sudanissa on siepattu 5 000 – 10 000 ihmistä sen jälkeen kun sisällisota puhkesi vuonna 1983.

Etelä-Aasian ja Etelä-Amerikan maissa miljoona kotiapulaiset elävät velkavankeudessa: he ovat sidoksissa työnantajiinsa veloilla, joita he eivät pysty maksamaan.

ILO arvioi, että pelkästään Yhdysvaltoihin kuljetetaan vuosittain 50 000 naista ja lasta.

Euroopassa ihmiskauppa lähti räjähdysmäiseen nousuun Neuvostoliiton romahduksen jälkeen. Itäisen Euroopan maista kuljetetaan väkeä länteen työvoimaksi ja seksiteollisuuden käyttöön, ILO raportoi.

Reuters, IPS