Yliopistojen pääsykokeet puhuttavat

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yliopistojen nykyistä pääsykoesysteemiä arvostellaan tehottomaksi ja monimutkaiseksi. Opetusministeriö onkin sopinut korkeakoulujen arvointineuvoston kanssa, että mahdollisuudet systeemin muuttamiseksi arvioidaan vielä tämän vuoden loppuun mennessä.

Opetusministeriön yliopistoyksikön johtaja Markku Mattila näkee arvioinnin tulevan todella tarpeeseen.

-Ongelma on se, että Suomessa on runsaasti yliopistojen aloituspaikkoja, mutta kestää pitkään, ennen kuin valtaosa nuorista löytää oman paikkansa. Osa kokeista vaatii lisäksi hirveästi lukemista, sanoo Mattila.

Helsingin yliopiston rehtori Kari Raivio pitää kokeita epäonnistuneena tapana valita opiskelijoita.

-Yliopistojen pääsykokeet pitäisi minimoida. Kokonaan niistä tuskin päästään, sillä se olisi jo utopistista ajattelua, Raivio uumoilee ja epäilee pääsykokeitten kykyä valita oikeita ihmisiä yliopistoon.

Raivion mukaan koejärjestelmä on myös epätasa-arvoinen, sillä se pitää yllä valmennuskursseja, joita rehtori nimittää akateemiseksi prostituutioksi.

Kevääksi 2004 suunniteltu reaalikoeuudistus olisi askel kohti helpommin hyödynnettäviä ylioppilaskokeita. Uudistuksessa reaalikoe jaettaisiin ainekohtaisiksi kokeiksi, joista annetaan eri arvosanat.

STT