Luotto-ohjelma auttaa köyhiä ulos Bangladeshin slummeista

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Bangladeshin pääkaupungissa Dhakassa valtion omistama pankki on aloittanut luotto-ohjelman, jonka tavoitteena on nostaa miljoonia ihmisiä slummien köyhyydestä. Tuhannet ihmiset ovat jo päässeet uuden elämän alkuun ohjelman avulla.

Valtion omistama Krishi Bank alkoi pari vuotta sitten myöntää slummien väestölle luottoja elinkeinonharjoittamiseen, esimerkiksi maatilan tai kaupan perustamiseen tai riksan tai veneen ostoon.

Luottojen suuruus on vaihdellut muutamasta sadasta markasta muutamaan kymmeneen tuhanteen markkaan, ja yhteensä niitä on myönnetty tähän mennessä 42,2 miljoonan takan eli reilun viiden miljoonan markan arvosta.

Luottojen avulla jo 14 220 ihmistä on muuttanut slummeista takaisin kotikyläänsä, ja tavoitteena on nostaa 20 000 ihmistä köyhyydestä ensi vuoteen mennessä.

Ennen luotto-ohjelman aloittamista pankki selvitti slummien asukkaiden toiveita. Selvityksessä ilmeni, että useilla slummien asukkailla oli maatilkku kotikylässään, ja he halusivat muuttaa takaisin, jos maalta saisi riittävän elannon.

Aasian pankkiyhdistys ja Aasian ja Tyynenmeren kehitysrahoituslaitosten yhdistys ovat myöntäneet Trisha Bankille tämänvuotisen palkintonsa.

Dhakan kymmenestä miljoonasta asukkaasta liki neljännes elää slummeissa.

Reuters