EU:lle vetoomus Sudanin rauhan puolesta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yli 50 eurooppalaista avustus- ja ihmisoikeusjärjestöä vetoaa EU-maihin ja öljy-yhtiöihin, jotta ne keskeyttäisivät sijoitukset sisällissotaa käyvään Sudaniin. Suomesta vetoomuksen on allekirjoittanut Kirkon ulkomaanapu.

Sisällissota on kurjistanut Sudania, mutta rauhan oloissa maa voisi vaurastua öljyllään

Järjestöjen yhteiselin ECOS luovutti tiistaina vetoomuksensa EU:n parlamentille.

ECOS on vedonnut myös suoraan mm. Ruotsin hallitukseen, jotta se pysäyttäisi ruotsalaisen Lundin Oil AB:n toiminnan Sudanissa. Itävallan hallitusta puolestaan pyydetään keskeyttämään valtion osin omistaman itävaltalaisen öljy-yhtiön toiminta Sudanissa.

ECOS huomauttaa, että öljyntuotanto pahentaa sotatoimia Sudanissa. Hallitus on myöntänyt käyttävänsä suuren osan öljytuloistaan sotaan, vaikka maa on syvästi velkaantunut ja väestö tarvitsisi terveydenhuoltoa, koulutusta ja ruokaa.

Öljy-yhtiöiden toiminnan keskeyttäminen voisi olla askel rauhanneuvottelujen aloittamiselle uudelleen, järjestöt uskovat.

Sudanin vuonna 1983 alkaneessa sisällissodassa on kuollut noin kaksi miljoonaa ihmistä ja neljä miljoonaa on joutunut jättämään kotinsa. Öljynporausten takia kymmeniä tuhansia on pakotettu siirtymään mailtaan ja sotilasiskuissa syntyvät öljytankkien vuodot aiheuttavat suurta tuhoa ympäristölle, vetoomuksessa todetaan.

YLE24