1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Vaasalaislääkäri: LSD-kokeet yleisiä

Useissa Suomen sairaaloissa tehtiin 1960-luvulla laajoja kokeita LSD-huumeella, kertoo lääketieteen tohtori Alf Forsén Vasabladet-lehdessä. Forsén haluaa hälvyttää Stakesin johtajan Vappu Taipaleen LSD-lausunnosta noussutta kohua.

Forsén osallistui itse Vaasan Huutoniemen sairaalassa tehtyihin kokeisiin, joilla yritettiin kehittää kontrolloitu mallipsykoosi. Tavoitteena oli saada käsitys psykoosipotilaiden toimintamalleista.

LSD:tä ei tuohon aikaan pidetty varsinaisena huumeena. Forsénin mukaan kokeilla oli vakava lääketieteellinen pohja. Hän ei haastattelussa mainitse, kuinka kokeet onnistuivat.

Huutoniemessä työskenteli vuonna 1963 nykyinen Stakesin johtaja Vappu Taipale, joka kertoi hiljattain lehtihaastattelussa kokeilleensa LSD:tä lääketieteellisessä mielessä.

Taipaleen haastattelusta nousi kohu, sillä hän kommentoi kokeiluaan positiivisessä hengessä. Eduskunnassa on vireillä useita kyselyjä, joissa perätään jopa Taipaleen erottamista tehtävästään. Taipale on sittemmin pyytänyt anteeksi puheitaan ja pitänyt niitä harkitsemattomina.

Forsén kertoo Vasabladetissa, että 1960-luvulla Vaasassa LSD-kokeisiin osallistui psykologeja, lääkäreitä, sairaanhoitajia ja mielenterveyshoitajia, jotka olivat kaikki vapaaehtoisia. Potilaille huumetta ei annettu.

Vastaavia kokeita tehtiin Forsénin mukaan monissa Suomen sairaaloissa. Hän mainitsee nimeltä Hesperian sairaalan Helsingissä.

STT, YLE24