Työryhmä: Huumehoitoon lisärahoitusta

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Huumausaineita käyttävien hoitoa selvittänyt työryhmä ei ehdota pakkohoitomahdollisuutta raskaana oleville huumeidenkäyttäjille. Muitakaan keinoja ei työryhmän mukaan ole vielä käytetty riittävästi hyväksi. Ongelmakäyttäjien hoitoon tulisi osoittaa nopeasti lisää voimavaroja.

Kuntien tulisi työryhmän mukaan huolehtia päihdehuollon kokonaisuudesta.

Huumehoitoon ehdotetaan vuosittain valtion varoista noin 50 miljoonan markan panostusta. Kunnilta edellytetään noin 150 miljoonan markan lisävaroja.

Erityisesti pääkaupunkiseudulla on pulaa huumeriippuvaisten lääkehoidoista. Opioidiriippuvaisten lääkehoidosta on suuri puute. Hoitojen tarpeessa on 1 200-1 500 ihmistä.

Myös lääkkeettömiä hoitoja olisi kehitettävä ja yhteisöhoitoja lisättävä. Pitkäaikaishoitoon tuleville tulisi nimetä omat palveluohjaajat, jotka seuraisivat asiakkaansa hoidon etenemistä

Työryhmä toteaa peruspalveluministeri Osmo Soininvaaralle luovuttamassaan muistiossa, ettei vaikea-asteisen huumeriippuvuuden hoidon realistinen tavoite voi aluksi olla yksiselitteisesti huumeiden käytön lopettaminen.

Hoidolla pyritään hoitokontaktien luomiseen, asianmukaisen hoidon järjestämiseen ja huumeiden käyttöön liittyvien haittojen vähentämiseen.

YLE24, STT