Baltian talous kasvussa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Viron, Latvian ja Liettuan ulkomaankauppa oli alkuvuonna jopa kymmeniä prosentteja viime vuotta vilkkaampaa. Viron myönteinen kehitys on suurelti Suomen varassa.

Tallinnan keskustaa

Ulkomaankauppa kasvoi tammi - maaliskuussa Virossa noin 30 prosenttia. Liettuassa kasvua oli 15 prosenttia ja Latviassa 11 prosenttia.

Myös maiden kauppataseen vajeet ovat kasvaneet. Suurimmaksi vaje on kasvanut Liettuassa, jossa se on jo noin 350 miljoonaa dollaria eli 2,5 miljardia markkaa.

Viron viennin hyvään kehitykseen on vaikuttanut suurelta osin Suomi, jonka osuus viennistä kaksinkertaistui 38 prosenttiin.

Liettuassa viennin ja tuonnin kasvu oli yhtä suurta. Liettuan suurimpia vientimaita ovat Latvia ja Saksa. Varsinkin Britanniaan vienti on kasvussa.

Latvian suurin vientimaa on Saksa. Sen osuus kokonaisviennistä on 19 prosenttia. Latvialle kokonaisvajetta kertyi ensimmäisen vuosineljänneksen aikana 180 miljoonaa latia eli noin 290 miljoonaa dollaria. Maan vajetta kasvatti tuonnin lisääntyminen kuudella prosentilla vientiä enemmän.

STT