Labour vaikeuksien kautta voittoon?

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Britannian hallitseva työväenpuolue on vaalin vahvin voittajaehdokas. Vuoden 1997 parlamenttivaaleissa Labour sai murskavoitolla alahuoneeseen 418 edustajaa. Torstaisissa vaaleissa Labourille on ennusteltu vähintään yhtä suurta voittoa.

Labourin puheenjohtajan, pääministeri Tony Blairin toukokuun puolivälissä esittelemä vaaliohjelma hahmottelee jo tulevaa kahden vaalikauden päässä.

Puolueen tärkein vaaliteema on talouden ja julkisten palvelujen parantaminen.

Hallituksen suosiota eivät ole vähentäneet sen enempää rautatien kuin suu- ja sorkkataudinkaan aiheuttamat ongelmat. Suuri osa kansasta uskoo silti, ettei tautitilanne ole vieläkään hallinnassa, vaikka hallitus niin väittää.

Työväenpuolue välttelee euroaihetta

Työväenpuolue on yrittänyt loppuun asti vältellä sitä, että eurosta ei tulisi vaalien merkittävintä teemaa.

Britit ovat toistaiseksi suhtautuneet erittäin negatiivisesti euroalueeseen liittymiseen ja punnasta luopumiseen.

Blairin mukaan euro ei ole näiden vaalien tärkein aihe. Euron kannatusrintamaan virallisesti ilmoittautuminen saattaisi laskea puolueen kannatusta.

Britanniassa uskotaan kuitenkin, että Labour esittää seuraavalla parlamenttikaudella kansanäänestystä euroon liittymisestä, mikäli se voittaa vaalit.

Labour loisi tuhansia työpaikkoja

Pääministeri Blair on kehottanut kansaa unohtamaan opposition konservatiivien lupaukset veronalennuksista, mikäli julkisia palveluja halutaan parantaa.

Vaaliohjelma koostuu enimmäkseen julkisten palvelujen parantamisesta.

Tulevan vaalikauden aikana puolue lupaa olla korottamatta tuloveroa ja palkata tuhansia sairaanhoitajia, lääkäreitä, opettajia ja poliiseja.

Puolue aikoo rahoittaa uudistuksen julkisten varojen lisäksi yksityisillä varoilla. Labour on perinteisesti suhtautunut tähän nihkeästi, mutta Blair on päättänyt hylätä vanhan tavan.

Historia täynnä nousua ja laskua

Työväenpuolue syntyi viime vuosisadan alussa turvaamaan ammattiliittojen oikeuksien ja työväenluokan äänitorveksi.

Toisen maailmansodan jälkeen työväenpuolue sai ensimmäisen kunnon vaalivoiton ja valtio ryhtyi siirtämään mm. teollisuutta omistukseensa. Konservatiivit voittivat kuitenkin seuraavat vaalit ja Labour pysyi oppositiossa 13 vuotta.

1960-luvulla Labour sai kaksi vaalivoittoa, mutta menestys jäi jälleen lyhytaikaiseksi. Samoin kävi 1970-luvulla. Silloin talouden laskukausi aiheutti suosionlaskun hallituksessa istuneelle puolueelle. Kansa äänesti jälleen konservatiiveja.

Vallan kahvaan tarttui Rautarouva Margaret Thatcher, joka hallitsi maata peräti 11 vuotta. Labour istui oppositiossa vielä John Majorinkin kauden ajan kunnes puheenjohtaja Tony Blairin alaisuudessa Labour otti huikean murskavoiton vuoden 1997 vaaleissa.

Blairin kaudella puolueessa on tapahtunut paljon. Useita poliitikkoja on eronnut skandaalien vuoksi, hullun lehmän tauti on ollut tapetilla vuosien ajan, samoin kuin tulenarka Pohjois-Irlannin tilanne.

Muutaman viime vuoden aikana rautatieonnettomuuksia on sattunut enemmän kuin koskaan aiemmin. Polttoainekriisi koetteli viime vuonna, tänä vuonna ratkaistavana ja vastattavana on ollut suu- ja sorkkatauti. Ei siis olisi ollut ihme, jos hallituksen suosio olisi laskenut kuin lehmän häntä.

Toisin on kuitenkin käynyt, puolueen suosio on huipussaan ja tällä kertaa Labourille ennustellaan jopa edellistä vaalivoittoa suurempia lukemia.

Heli Savola, YLE24