Oppositio nosti euro-kissan pöydälle

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Eurovaluutasta on tullut kuin varkain vaalien tärkein aihe, vaikka hallitseva puolue ei näin haluaisikaan. Syynä tähän on William Haguen johtama konservatiivinen oppositiopuolue.

Konservatiivien aiemmat vaalien ykkösteemat olivat verotus ja tuntuva veroale. Kun puolue huomasi, että Labour välttelee euroaihetta, se nosti euron vastustuksen tärkeimmäksi aiheekseen.

Strategia on ainakin mielipidekyselyjen valossa epäonnistunut: konservatiivit ovat jatkuvasti Labourin perässä jopa 19 prosenttiyksikön verran. Viime vaaleissa "toryt" saivat 165 paikkaa.

Konservatiivit lopulta jopa kolmosia?

Konservatiivit eivät ole pystyneet saamaan kunnollista haastajan asemaa.

Äänestäjät haluavat parannuksia koulutukseen ja terveydenhuoltoon ja konservatiivien esittämä veroale veisi rahaa pois näiltä parannuksilta.

Puolue on myös luvannut pitää maan eduista huolta EU:n yhteistyön tiivistyessä. Labourin EU-politiikka on kuitenkin osoittautunut suositummaksi.

Konservatiivien kampanja ei ole siis onnistunut toivotusti. Puolueesta ei näytä olevan Labourin haastajaksi ja saattaa olla, etteivät konservatiivit päihitä edes liberaalidemokraatteja.

Euroopan vanhin puolue

Konservatiivinen puolue on syntynyt Tory-puolueen jo 1600-luvulla muokkaamalle perustalle. Sanaa "konservatiivinen" käytettiin ensimmäistä kertaa vuonna 1830 kuvailemaan puolueen poliittista suuntausta.

Puoluetta kutsutaan enää harvoin ulkomailla Toryksi, mutta Britanniassa nimitys on varsin yleinen.

Vuonna 1886 liberaalinen puolue hajosi kahtia Irlannin hallinnon takia ja syntyi liberaalinen unionistipuolue, joka ryhtyi yhteistyöhön Toryn kanssa ja vuonna 1912 se sulautettiin kokonaan Toryyn. Puolueen nimeksi tuli konservatiivinen unionistipuolue.

1930-luvulla kaksi suurta asiaa vaikuttivat konservatiivipääministerien suosioon: kuningas Edward VIII:n kruunusta luopuminen sekä brittien epäonnistunut tyynnyttelypolitiikka Adolf Hitlerin suhteen.

Kriiseistä konservatiivit nosti Winston Churchill, josta edelleen puhutaan konservatiivien parhaana johtajana. Silti Labour voitti vaalit 1945. Konservatiivien kausi alkoi taas 1951: 13 vuotta hallituksessa.

Rautarouva muistetaan

Labourin tapaan konservatiivit saivat 1960- ja 1970-luvuilla pari vaalivoittoa. Merkittävin oli 1979 voitto, jolloin pääministeriksi nousi Rautarouvanakin tunnettu Margaret Thatcher. Hän oli virassa 11 vuotta.

Thatcherin kaudella puolueen politiikka oli erittäin oikeistolaista. Muutenkin konservatiivien valtakaudella valtion omaisuutta on yksityistettu runsaasti ja sosiaaliturvaa leikattu.

Konservatiivien yksi tärkeimmistä tukikohteista on monarkit, joiden tarpeellisuutta on usein epäilty brittilehdistössä. Samaten puolue kannattaa vankasti Pohjois-Irlannin pitämistä osana Britanniaa.

Edellinen konservatiivinen pääministeri oli John Major vuosina 1990 - 1997. Majorin kaudella konservatiivit jatkoivat valtion omaisuuden yksityistämistä. Puoluetta jakoi suhtautuminen Euroopan unioniin.

Puolue joutui kriisiin, kun poliitikkojen yksityiselämästä kaivettiin esiin tietoja, jotka eivät sopineet puolueen moraalisiin arvoihin. Vaalitappio tuli 1997.

Major luopui puheenjohtajan paikasta ja William Hague valittiin tehtävään. Haguen kaudella puolue on menestynyt eurovaaleissa ja paikallisissa vaaleissa. Mielipidekyselyt eivät kuitenkaan lupaa ainakaan voittoa näissä vaaleissa.

Heli Savola, YLE24