Nepalin kuningaspari ammuttu

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Nepalissa maan kuningas Birendra ja kuningatar Aiswarya sekä useita muita kuningasperheen jäseniä on saanut surmansa ampumavälikohtauksessa Katmandussa.

Kuningaspari

vuonna 1975

Viranomaisten mukaan kruununprinssi Dipendra avasi tulen kuninkaallisessa palatsissa perjantaina. Surmattuaan koko läsnäolleen kuningasperheen hän yritti ampua itsensä.

Sisäministeriön mukaan tietoa ampujasta ei ole kuitenkaan voitu vahvistaa, koska kaikki silminnäkijät ovat joko menehtyneet tai kriittisessä tilassa.

Ammuskelussa menehtyivät ainakin kuningas Birendra, kuningatar Aiswarya, prinssi Nirajan ja prinsessa Shruti. Eräiden tietojen mukaan surmansa saaneiden joukossa ovat myös Birendran kaksi siskoa ja toisen aviomies sekä Birendran serkku.

Kruununprinssi Dipendra itse on koomassa sairaalassa.

Dipendra on julistettu uudeksi kuninkaaksi kruununperimysjärjestyksen mukaisesti. Käytännössä tehtävää hoitaa edesmenneen kuninkaan veli Gyanendra, joka oli perheensä kanssa matkalla ammuskelun aikaan.

Perhe vastusti morsianta?

Useiden lähteiden mukaan ampumavälikohtaus oli seurausta prinssi Dipendran avioaikeita koskevasta erimielisyydestä prinssin ja kuningatar Aiswaryan välillä.

Perhe oli kokoontunut keskustelemaan Dipendran hääaikeista. Kuningatar ei hyväksynyt Dipendran morsianehdokasta.

Vahvistamattomien tietojen mukaan prinssi halusi mennä naimisiin entisen ministerin tyttären kanssa. Ministeri kuuluu aristokraattiseen Rana-perheeseen, joka hallitsi Nepalia vuoteen 1951 saakka.

Kansa murtui

"Yhtenä päivänä kuulee, että kruununprinssi on menossa naimisiin ja seuraavana, että hän on surmannut perheenjäsenensä", eräs katmandulainen valitti uutistoimisto AP:lle.

Kansa lähti vaeltamaan Katmandun kaduille kuultuaan uutisesta lauantaiaamuna paikallista aikaa. Menehtyneille järjestettiin lauantai-iltana hautajaiset, joita kokoontui seuraamaan satojatuhansia ihmisiä.

Kuninkaalliset ovat erittäin suosittuja Nepalissa, vaikka perustuslaillisen monarkian kuningas Birendra menetti valtansa vuoden 1990 kansannousun seurauksena.

Surunvalitteluja ympäri maailmaa

Muun muassa Intian, Japanin, Australian ja Singaporen pääministerit ovat esittäneet surunvalittelunsa nepalilaisille.

Vahvan siteen nepalilaisiin omaavan Britannian kuningatar Elisabet ja kruununprinssi Charles sekä pääministeri Tony Blair ovat ilmaisseet maansa puolesta surunvalittelut Nepalille.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush esitti pahoittelut tiedotteessa: "Rukoilemme hallituksen ja nepalilaisten puolesta."

AP, Reuters, AFP