Paavi Johannes XXIII:n ruumis esille

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Vuonna 1963 kuolleen paavi Johannes XXIII:n konservoitu ruumis on asetettu näytteille lasiarkkuun Vatikaanin Pyhän Pietarin basilikaan.

Valkoisiin puettu ruumis asetettiin näytteille juhlaseremonioissa, joissa paavi Johannes Paavali piti messun.

Arkku on valmistettu luodinkestävästä lasista ja suojattu UV-säteiltä, jotka saattaisivat vahingoittaa ruumista.

Ruumiin konservointi kesti viisi kuukautta. Se ei olisi ollut mahdollista, ellei professori Gennaro Goglia olisi balsamoinut ruumista salaa heti paavin kuoleman jälkeen.

Goglia oli sunnuntaina mukana seremonioissa Vatikaanissa. Hän on viimeinen elossa oleva ihminen, joka oli paikalla kun paavi välittömästi kuoleman jälkeen palsamoitiin.

Esilleasetetun ruumiin kasvoille on laitettu vahanaamio, mitä professori Goglia, nyt 78, pitää pettymyksenä. Hänen mukaansa kunnon puhdistus olisi antanut paaville luonnollisemman ilmeen.

Paavi Johannes XXIII menehtyi syöpään 3. kesäkuuta 1963. Hän oli paavina vuodesta 1958 ja teki aikanaan melkoisia uudistuksia sekä kirkolle että Vatikaanille.

Hän mm. kutsui koolle toisen kirkolliskokouksen, joka teki kirkkouudistuksen. Hän salli myös turistivierailut Vatikaaniin.

Johannes XXIII muistetaan "hyvänä paavina". Nykyinen paavi Johannes Paavali II julisti Johanneksen autuaaksi viime vuonna. Se on viimeinen askel ennen pyhimykseksi julistamista.

Reuters