Kiinan saasteet vähenevät hitaasti

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kiina on onnistunut vähentämään ilmansaasteiden kokonaismäärää, mutta saastuminen on yhä nopeampaa kuin mitä luonto kestää. Tämä käy ilmi Kiinan ympäristönsuojelutoimiston vuotuisesta raportista.

Raportissa todetaankin, että luonto vaurioituu nopeampaa tahtia kuin mitä se toipuu.

Hiiltä pääenergialähteenään käyttävässä Kiinassa happamia sateita saadaan suurimmassa osassa maan itäosaa, ja 157:ssä tarkkailluista 254 kaupungista.

Myös joet ovat saastuneita. Niistä 57 prosenttia oli Kiinan mittapuun mukaan vähintäänkin jossain määrin saastuneita, ja 13,8 prosenttia erittäin saastuneita.

Erityistä huolta raportissa kannetaan myös Pohjois-Kiinaa vaivaavasta kuivuudesta, joka on yksi pahimmista 1949 vuoteen.

Kuivuus ja kuumuus ovat johtaneet ennätyksellisiin hiekkamyrskyihin sekä heinäsirkkaparvien lisääntymiseen.

Raportissa todetaan ihmisen aiheuttaman ympäristötuhon olevan yksi syy kuivuuteen. Myös maailmanlaajuista ilmaston lämpenemistä epäillään osasyyksi.

Kiina kehottaakin Yhdysvaltoja palaamaan takaisin ilmaston lämpenemistä estämään pyrkivän Kioton sopimuksen taakse.

Sopimuksessa teollisuusmaat sitoutuvat vähentämään ilmaston lämpenemistä aiheuttavien kasvihuonekaasujen päästöjä. Kiina torjuu Yhdysvaltain näkemyksen, jonka mukaan myös kehitysmaille pitäisi asettaa vähennysvelvoitteita.

Yhdysvallat on maailman suurin kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttaja. Kakkosena tulee reilun 1,2 miljardin asukkaan Kiina.

AFP