USA: Ohjustorjunnasta tulee rajattu

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Yhdysvallat aikoo rakentaa ohjuspuolustusjärjestelmänsä vain rajattuja hyökkäyksiä varten.

- Yhdysvaltain tavoitteena on rakentaa puolustus muutamia ohjuksia vastaan, ei satoja, sanoi puolustusministeri Donald Rumsfeld Brysselissä Nato-maiden puolustusministereille.

Rumsfeld selvitti USA:n puolustussuunnitelmaa torstaina yrittäen taivutella muita hyväksymään sen. Hän korosti, että "kerroksisen" ohjuspuolustuksen ottaminen osaksi USA:n puolustusstrategiaa on väistämätöntä.

Puheet rajatusta ohjuspuolustuksesta alleviivaavat Yhdysvaltain ilmoitusta, että suojakilpi on suunnattu ns. rosvovaltioita vastaan eikä uhkaa esimerkiksi Venäjän tai Kiinan iskukykyä.

Tällaisena ohjuskilpeä lienee helpompi markkinoida Nato-kumppaneille, joista monet karsastavat hanketta. Rumsfeld kuitenkin myöntää, että rajallinenkin ohjuspuolustus poikkeaa Venäjän kanssa 1972 solmitun ABM-sopimuksen rajoituksista.

Venäjä pitää ABM-sopua edelleen suurvaltojen turvallisuuspolitiikan kulmakivenä, Yhdysvaltain presidentti George W. Bush puolestaan vanhentuneena kylmän sodan reliikkinä.

Rumsfeld korosti maansa sitoutumista Euroopan puolustamiseen. Hän painotti myös ettei Yhdysvaltain uusi strategia pidä Venäjää vihollisena.

AFP, STT