Khatami suosikki Iranin presidentinvaaleissa

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Iranilaiset äänestivät perjantaina presidentinvaaleissa, joiden ehdoton ennakkosuosikki on istuva presidentti Mohammad Khatami. Khatamin odotetaan saavan jopa 75 prosenttia äänistä.

Khatamin uudistuspolitiikkaa vastustavat vanhoilliset ovat kuitenkin pyrkineet hajottamaan ääniä asettamalla yhdeksän vastaehdokasta.

Äänestysinto nousi niin suureksi, että äänetysaikaa pidennettiin suurimmissa kaupungeissa viisi tuntia.

Iranissa äänestysikäraja on 15 vuotta. Ensimmäisiä tuloksia odotetaan vuorokauden sisällä äänestyspaikkojen sulkeutumisen jälkeen.

Khatamin jälkeen keskeisimpiä ehdokkaita ovat puolustusministeri Ali Shamkhan, entinen vakoilupäällikkö Ali Fallahiyan ja islamilaisen Azadin yliopiston rehtori Abdollah Jasb.

Khatami jatkaisi uudistusten tiellä

Konservatiivien mukaan Khatamin uudistusmielinen toiminta etenkin naisten aseman parantamiseksi uhkaa islaminuskon asemaa varsinkin nuorison keskuudessa.

Neljä vuotta sitten yllättäen presidentiksi valittu Khatami tähdensi viimeisessä puheessaan ennen vaaleja, etteivät islam ja länsimaiset oikeudet ole yhteensovittamattomia asioita.

- Itse asiassa uskonto on kukka, joka kasvaa vapaudesta, 57-vuotias Khatami sanoi.

Iranin tilanteeseen ei odoteta kuitenkaan nopeita muutoksia. Vanhoillisten asemat ovat yhteiskunnassa edelleen voimakkaat, vaikka Khatamin ennustetaankin tekevän seuraavalla kaudella muutoksia tuomioistuinlaitoksen ja vaikutusvaltaisen valvojaneuvoston kokoonpanoon sekä television ja radion johtoon.

AP, AFP, STT