Enestam isännöi puolustusministereiden tapaamista

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Puolustusministeri Jan-Erik Enestam isännöi lauantaina Pohjoismaiden, Baltian ja Yhdysvaltojen puolustusministerien kokousta Turussa. Tapaamisen aiheena on maiden turvallisuuden kehittäminen.

Kokouksella on kolme pääaihetta: Yhdysvaltain uuden hallinnon turvallisuuspolitiikka, Baltian maiden puolustuksen kehittäminen ja Itämeren alueen turvallisuusyhteistyö.

Maiden ministerit tapaavat säännöllisesti. Vastaava kokous pidettiin viimeksi vuosi sitten Vilnassa Liettuassa.

Puolustusministeri Enestam (r.) joutui poistumaan puoluekokouksesta kesken yleispoliittisen keskustelun osallistuakseen lauantaina alkavaan RKP:n puoluekokoukseen.

Pohjoismaat yhteistyöhön kriisissä

Suomi, Ruotsi, Norja ja Tanska allekirjoittivat lauantaina Turussa puolustusmateriaalialan yhteistyösopimuksen.

Sopimuksella turvataan ampumatarvikkeiden ja ruudin keskinäisen huoltovarmuuden ja saatavuuden myös kriisitilanteissa.

Myöhemmin sopimusta aiotaan laajentaa myös muille puolustusmateriaalituotannon aloille. Nyt tehdyn yhteistyösopimuksen voimaantulo edellyttää vielä Suomessa eduskunnan hyväksyntää.

Nato-jäsenyys myös esillä

Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld vakuutti lauantaina, ettei Venäjän vastustus ei estä Natoa laajentumasta. Hän kiitti Baltian maiden valmistautumista Naton jäsenyyteen, mutta ei vielä arvioinut niiden mahdollisuuksia saada kutsu jäseneksi ensi vuoden huippukokouksessa.

Rumsfeld osallistui kokoukseen osana laajaa Euroopan-kiertuettaan, jonka aikana hän on käynyt Turkissa, Ukrainassa, Makedoniassa, Kosovossa, Naton päämajassa Brysselissä ja Kreikassa.

Arviot ja selvitykset seuraavasta laajentumiskierroksesta ovat Rumsfeldin mukaan vasta alkamassa Yhdysvalloissa ja muissa Nato-maissa. Niiden tuloksista ei voi vielä sanoa mitään. -Naton politiikka on pitää ovet auki. Olemme ylpeitä, että maat haluavat hakea liiton jäsenyyttä.

Ei kantaa Suomen liittymiseen

Puolustusministeri vakuutti myös, ettei Yhdysvaltojen ohjuspuolustushanke vähennä sen kiinnostusta laajentaa Natoa. Asioiden välillä ei hänen mukaansa ole mitään kytkyä.

Rumsfeld kieltäytyi ehdottomasti neuvomasta Suomea tai Ruotsia hakemaan Nato-jäsenyyttä, ja sanoi, ettei hänen mielestään maiden liittoutumattomuudella ole vaikutusta Itämeren alueen vakauteen. Jokaisen maan on tehtävä omat valintansa, hän sanoi.

Venäjän vastustus ei Rumsfeldin mukaan vaikuta Naton laajentumiseen. Venäjää kuunnellaan, ja sen kanssa tehdään yhteistyötä, mutta se ei voi estää laajentumista. -Millään maalla ei ole veto-oikeutta Naton laajentumiseen, Rumsfeld korosti.

STT, YLE24