1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle Uutisten artikkeliarkisto

Tytöt kaipaavat opetusta naiseudesta

Nuoret tytöt kaipaavat enemmän tietoa ruumissaan tapahtuvista muutoksista, ilmenee sosiologi Elina Oinaan maanantaina tarkastetusta väitöstutkimuksesta. Äitien kanssa sukupuoliasioista puhuminen on tytöistä kiusallista, tietoa haluttaisiin neutraaleista lähteistä.

Oinaan mukaan koulujen tulisi aloittaa tyttöjen muuttumista koskeva opetus jo ennen kun muutokset jo ovat käynnissä.

Oinas keräsi aineistonsa tutkimalla naisten- ja nuortenlehtien kyselypalstoja sekä seuraamalla 1970- ja 1980-luvuilla nuoruuttaan eläneiden naisten muistelukurssia.

Teini-ikäisten tyttöjen lähettämistä kysymyksistä puolet käsittelee kuukautisiin liittyviä asioita, eikä varsinaisia terveysongelmia.

Oinaan mukaan tyttöjä hämmentävät myös seksuaalisuudesta tarjotut vanhanaikaiset mallit. Nuoret naiset eivät koe seksuaalisuutta itselleen kuuluvaksi. Luokan kovikset saattoivat olla olla poikien kanssa, mutta kilteille tytöille seksuaalisuuden ei koettu sopivan.

Tutkimuksen mukaan tytöt eivät kokeneet ylpeyttä kasvamisestaan. Aikuiseksi tuleminen ja itsensä normaaliksi kokeminen ilahduttavat, mutta naiseuden mallit, äitiys ja seksuaalisuus ei houkuta.

STT